Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meksika'da Sinaloa Karteli için Güvenlik Önlemleri Artıyor

Sinaloa kartelinin kurucularının tutuklanması sonrası Meksika, Sinaloa eyaletinde güvenlik önlemlerini artırdı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 10:13
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 10:13

Meksika'da Sinaloa Karteli için Güvenlik Önlemleri Artıyor

Meksika'da Güvenlik Önlemleri Artırıldı

Meksikalı uyuşturucu karteli Sinaloa'nın kurucularının ABD'de yakalanmasının ardından Meksika hükümeti, ülkedeki güvenlik durumunu güçlendirmek için ciddi önlemler almaya başladı.

Kurucuların Tutuklanması ve Sonuçları

Ulusal Savunma Bakanlığı, Sinaloa'nın kurucularından "El Mayo" olarak bilinen Ismael Zambada Garcia ile "El Chapo" lakaplı Joaquin Guzman'ın oğuluna ait Joaquin Guzman Lopez'in Texas'ta tutuklanmasının ardından, Sinaloa eyaletine 200 seçkin asker gönderdiklerini duyurdu.

Fentanil Krizi ve Sinaloa Karteli

ABD, Sinaloa kartelini, ülkede yıllık 100 bin Amerikalının ölümüne neden olduğu bilinen sentetik uyuşturucu fentanilin en önemli tedarikçisi olarak suçluyor. Bu durum, Meksika ve ABD arasındaki işbirliğini daha da önemli hale getiriyor.

Tutuklamalar ve Geçmiş Operasyonlar

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Meksika'nın uyuşturucu kartelinin önde gelen isimlerinin yakalanmasının, uyuşturucuyla mücadelenin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Öte yandan, Sinaloa kartelinin önemli bir figürü olan Ovidio Guzman, Şubat 2023'te Meksika'nın Culiacan kentinde gözaltına alınmış ve Eylül ayında ABD'ye iade edilmişti.

El Chapo'nun İnfazı

"El Chapo" olarak bilinen Joaquin Guzman, geçtiğimiz yıl ABD'nin New York eyaletindeki duruşmada müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Joaquin Guzman, 2001 ve 2015 yıllarında yüksek güvenlikli cezaevlerinden kaçmayı başarmış, en son Ocak 2016'da yakalanarak ABD'ye teslim edilmiştir.

Bu tutuklamalar ve güvenlik önlemleri, Meksika'nın uyuşturucu kartelleriyle mücadelesinin devam ettiğini ve ülkedeki güvenlik durumunun ne kadar karmaşık bir hal aldığını göstermektedir.