Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meksika'nın Yeni Başbakanı Sheinbaum, Trump'ın İddialarını Reddetti

Meksika'nın yeni devlet başkanı Claudia Sheinbaum, Trump'ın ülkeyi kartellerin yönettiği iddiasına yanıt verdi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 10:43
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 10:43

Meksika'nın Yeni Başbakanı Sheinbaum, Trump'ın İddialarını Reddetti

Meksika'da Yeni Dönem Başlıyor

Meksika'da ekim ayında göreve başlaması beklenen yeni devlet başkanı Claudia Sheinbaum, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "Meksika'yı kartellerin yönettiği" yönündeki iddialarını kesin bir dille reddetti.

Güvenlik Endişeleri ve İstatistikler

Sheinbaum, düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın açıklamalarına karşı çıkarak Meksika'nın suç oranının düştüğünü belirtti. Ayrıca, Meksika Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) verilerinden bahsederek, güvensizlik oranının 2018 yılında yüzde 76,8 olduğunu, ancak bu rakamın haziranda %59,4'e gerilediğini ifade etti.

İşbirliği Vurgusu

Yeni başkan, ABD ile işbirliği yapmaya istekli olduklarını vurguladı. Özellikle ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) çerçevesinde güvenlik, uyuşturucu kaçakçılığı ve silah kaçakçılığı gibi konulara odaklanacaklarını belirtti. “Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un eşitler arasında muamele vizyonunu desteklemeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Trump'ın Eleştirileri

Donald Trump, 23 Temmuz'da Fox News'e verdiği bir röportajda Meksika'nın uyuşturucu kartelleri tarafından ele geçirildiğini ve bu grupların "Devlet Başkanı'nı iki dakikada görevden alabileceklerini" öne sürdü. Trump, kartellerin ABD'ye sentetik uyuşturucu fentanil sokarak birçok ölüme sebep olduğunu belirterek, bu soruna daha sert bir yaklaşım benimseyeceğini açıkladı.