Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Erken teşhis ve tedavi ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün. Uzmanlar bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 13:16
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 13:16

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Meme Kanserine Dikkat!

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, meme kanserinde erken teşhis ve tedavi ile hastalığın tamamen yenilebileceğini vurguladı.

Yılda 30 Bin Yeni Vaka Türkiye'de

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ekim ayının "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak kabul edilmesi nedeniyle, şunları ifade etti:

"Dünyada yıllık yaklaşık 2 milyon 300 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 30 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmakta."

Erken Teşhisin Önemi

Prof. Dr. Özkan, halk arasında kanserin bıçak değmesi durumunda ilerleyeceğine dair yanlış bir düşünce olduğuna değinerek, "Erken teşhis ve tedavi ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün. Kanser ne kadar erken belirlenirse, yayılma ihtimali o kadar azalır." dedi. Meme Kanserinin Belirtileri

"Meme cilt değişiklikleri, şekil bozuklukları veya koltuk altında sertlikler gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle meme başında kanlı akıntı veya egzamatöz yaralar söz konusudur. Bu nedenle, belirtiler bir hekim tarafından değerlendirilmelidir."

Yaş ve Diğer Risk Faktörleri

Yaş ilerledikçe meme kanseri riskinin arttığını ifade eden Özkan, 40 yaş üstündeki kadınlarda düşük doğurganlık, erken adet görme gibi durumların risk faktörü oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, genetik faktörlerin de önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Taramaların Önemi

Meme kanserine karşı global ve ulusal düzeyde tarama programlarının uygulandığını belirten Özkan, mamografi taramalarının meme kanserinden ölüm oranlarını yarıya yakın azalttığını ifade etti.

"Meme kanseri erken tanı ve tedavi ile yönetilebilir bir hastalıktır. Taramalar sayesinde meme kanserinden ölümler ciddi ölçüde azalmıştır."

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof....

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan (fotoğrafta), erken teşhis ve tedaviyle meme kanserinden tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.