Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı: Enflasyon Eğilimleri ve Politika Duruşu

Merkez Bankası, enflasyon beklentilerini yakından takip ederek sıkı para politikası duruşunu sürdürecek.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 15:49
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 15:49

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı: Enflasyon Eğilimleri ve Politika Duruşu

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı'nın özeti yayınlandı. Aylık enflasyonun belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlaması ve enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği ifade edildi.

Enflasyon Verileri

Özette, haziran ayında tüketici fiyatlarının %1,64 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 3,85 puan düşerek %71,60'a gerilediği bildirildi. Çekirdek endekslerin yıllık değişim oranlarının ise %70,4 ve %71,4'e düştüğü belirtildi. Mevsimsel etkilerden arındırıldığında, aylık tüketici enflasyonunun önemli ölçüde yavaşladığı aktarıldı. Hizmet Grubu ve Fiyat Artışları

Haziran ayında hizmet grubundaki aylık fiyat artışlarının, taşıma ve haberleşme hizmetlerinde artış gözlenirken, kira ve lokanta-otel fiyatlarının zayıfladığı ifade edildi. Özellikle otomobil fiyatlarının, yeni yönetmelikler öncesinde stok eritme kampanyalarının etkisiyle düştüğü kaydedildi.

Gıda ve Enerji Fiyatları

Gıda fiyatlarının yüksek artışlar göstermeye devam ettiğine dikkat çekilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarının da meyve ve sebzelerde belirgin artışlar kaydettiği ifade edildi. Enerji fiyatları ise akaryakıt ve tüp gaz kalemlerindeki düşüşlere rağmen, şebeke suyu fiyatlarındaki artışla haziran ayında yükseldi. Kira Enflasyonu ve Hizmet Sektörü

Sözleşme yenileme oranlarının artmasıyla birlikte kira fiyatlarının temmuz ayında yükselebileceği belirtildi. Ancak, mevcut yıllık kira enflasyonunun altında yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki oranların belirlendiği ve bu durumun TÜFE'deki yıllık kira enflasyonunu yavaşlatacağını ima ettiği belirtildi.

Ulaşım ve Eğitim Hizmetleri

Ulaşım hizmetleri fiyatlarının Bayram etkisi nedeniyle yüksek artışlar kaydettiği belirtilirken, eğitim hizmetlerindeki özel okul ücretlerinin yaz aylarında kademeli olarak yavaşlayacağı öngörülüyor.

Üretici Fiyatları ve Emtia Fiyatları

Yurt içi üretici fiyatlarının haziran ayında %1,38 arttığı ve yıllık enflasyonun %50,09'a gerilediği kaydedildi. Ayrıca, küresel emtia fiyatlarının gerilemeye devam ettiği ve navlun endekslerinin de bir farklılık sergilediği belirtildi.

Enflasyon Beklentileri

Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, enflasyon beklentileri tüm vadelerde düştü. Önümüzdeki dönemde aylık enflasyonun geçici olarak yükselebileceği, buna karşın yükselişin sınırlı olacağı öngörülüyor. Sonuç

Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın etkilerini göz önünde bulundurarak enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyacak ve fiyat istikrarı sağlamak için elindeki tüm araçları kullanacak.