İsrail Yönetimi Mescid-i Aksa Statükosunu Savundu
İsrail'in başkenti Kudüs'teki Mescid-i Aksa konusunda, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in açıklamalarının ardından, yönetimden resmi bir yanıt geldi.
Başbakanlık Basın Ofisi, Ben-Gvir'in "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesine izin verdiği" yönündeki beyanlarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yapılan yazılı açıklamada, Mescid-i Aksa'da mevcut statükonun değişmediği ve değiştirilmeyeceği vurgulandı.
Ürdün ile Yapılan Anlaşmalar
Mescid-i Aksa'nın durumu, 1994'te Ürdün ile İsrail arasında imzalanan Vadi Araba Anlaşması gereği belirlenmiştir. Bu anlaşma ile Ürdün, Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak tanındı. Ayrıca, Kral 2. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında 2013'te imzalanan bir protokolle, Kudüs'teki kutsal mekanların korunması ve yönetimi yetkisi de Ürdün'e verilmiştir.
Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi tarafından korunmaktadır. Geçmişte, Kudüs İslami Vakıflar İdaresi izniyle Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudilere, 2003 yılından itibaren ise Vakıflar İdaresi'nin egemenliğini ihlal eden İsrail yönetimi tarafından polis eşliğinde giriş izni verilmiştir.
Fanatik İhlaller
İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa'da yalnızca Müslümanların ibadet edebileceğini savunurken, diğer din mensuplarının sadece ziyaret edebileceğini ifade ediyor. Ancak, fanatik Yahudi yerleşimcilerin, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa'ya düzenledikleri baskınlarda dini ritüellerini yerine getirmeleri sıklıkla basına yansıyor.