Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mesud Pezeşkiyan, İran Cumhurbaşkanı Olarak Göreve Başladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Ayetullah Hamaney'den mazbatasını alarak resmi olarak göreve başladı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 12:24
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 12:24

Mesud Pezeşkiyan, İran Cumhurbaşkanı Olarak Göreve Başladı

Mesud Pezeşkiyan'ın Cumhurbaşkanlığı Görevi Resmi Olarak Başladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 5 Temmuz'da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanarak, Ayetullah Ali Hamaney'den aldığı mazbata ile göreve başlamış oldu.

Tahran’da Mazbata Töreni Düzenlendi

Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde gerçekleşen mazbata törenine; geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei ve birçok diğer üst düzey yetkili katıldı. İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin raporunu sunmasının ardından Hamaney, Pezeşkiyan’ın cumhurbaşkanlığını onaylayarak mazbatasını teslim etti.

Hamaney: “Millet Galip Geldi”

Törende bir konuşma yapan Hamaney, seçim sürecindeki tartışmaların sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, "Seçimde kaybedenimiz yoktur. Millet galip geldi. Halk, değerli bir cumhurbaşkanı seçti. Hepimiz büyük işler başarması için ona ve hükümetine yardım etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Dış Politika Vizyonu

Hamaney, Pezeşkiyan'ın liderliğindeki dış politika tercihleri hakkında, "Komşularımız, Asya ve Afrika gibi ülkelerle ilişkilerimizi öncelikli hedef olarak belirlemeliyiz. Avrupa ülkeleri ile düşmanlığımız yok ancak son yıllarda kötü tutumlar sergiledi. Dış politikamız aktif ve etkili olmalı." dedi.

Pezeşkiyan: “Şehitlerin Yolunda Yürüyeceğim”

Pezeşkiyan, "Tüm kalbimle bu insanlara hizmet edeceğime söz veriyorum. Şehitlerimizin ve vatan için canlarını verenlerin izinde yürüyerek ilerleyeceğim." diyerek sorumluluklarını aktardı. Ayrıca Hamaney’in belirlediği politikaların uygulanmasının önemini de vurguladı ve "Birlik olarak bu politikaları hayata geçirebilirsek, ülkemiz en iyi noktaya ulaşır." şeklinde konuştu.

Yemin Töreni ve Kabine Tanıtımı

Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni, 30 Temmuz’da İran Meclis'inde çeşitli ülkelerin devlet başkanları ve bakanlarının katılımıyla düzenlenecek. Pezeşkiyan, ardından kurduğu kabineyi Meclis’e güven oyu için sunacak.