Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mikroplastikler Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırıyor

Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkilerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 12.09.2024 10:34
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024 10:34

Mikroplastikler Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırıyor

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini artırabileceğini bildirdi.

Günlük Hayatta Mikroplastiklerle Maruz Kalma

Prof. Dr. Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrokimya ürünleri olan plastiklerin günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını ifade etti. Mikroplastiklerin besinler, solunum ve cilt teması aracılığıyla insan vücuduna girdiğini belirtti. "Yediğimiz yemeklerin kaplarından içtiğimiz suların şişelerine kadar bu plastiklere maalesef maruz kalıyoruz. Her geçen gün artış gösteriyor," dedi.

Bilimsel Araştırma Sonuçları

Şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde yapılan bir araştırma, mikroplastiklerin etkisini gözler önüne serdi. New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinde yayımlanan çalışmada, 257 hastanın damarı temizlenirken, bunların önemli bir kısmında mikroskopik plastik kalıntılara ulaşıldığı belirtildi.

Terdeminat ve Risk Faktörleri

257 hastadan 150'sinde şah damarında mikroplastik mevcutken, bu gruptaki hastalar 3 yıl süresince takip edildi. Mikroplastik bulunan hastaların, bulunmayanlara göre 4.5 kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm riski taşımakta olduğu ortaya kondu. Altay, bu durumun kaygı verici olduğunu dile getirdi.

Çevresel Etkiler ve Alınması Gereken Önlemler

Prof. Dr. Altay, doğada en derin denizlerden Everest Dağı'na kadar plastik kalıntılarının varlığının tespit edildiğine dikkat çekti. Artık bu plastiklerin, sağlık sorunlarına neden olabileceği açıkça ortadayken, bireylerin ve yöneticilerin plastik materyallerden uzak durarak çevre bilinci oluşturmaları gerektiğini vurguladı.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.