Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Moskova'da Afganistan Üzerine Kritik Toplantı Gerçekleşti

Rusya, Afganistan konulu 6. Moskova Formatı toplantısını düzenleyerek, bölgedeki güvenliği ve işbirliğini tartıştı.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 01:35
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 01:35

Moskova'da Afganistan Üzerine Kritik Toplantı Gerçekleşti

Rusya'da Afganistan Üzerine "Moskova Formatı" Toplantısı

Moskova'da, Afganistan meselelerine dair düzenlenen "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı, Sergey Lavrov başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya; Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkelerden yetkililer katıldı.

Afganistan ile Pragmatik Diyalog

Lavrov, toplantının açılışında verdiği mesajında, Moskova diyalog platformunun önemine dikkat çekerek, komşu ülkeler ile Afganistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini ifade etti. "Afgan ortaklarla yapıcı etkileşim, bölgenin güvenliği ve ekonomik kalkınması için kritik. Ayrıca, Afganistan içindeki ulusal uyum da bu etkileşimle sağlanabilir," dedi.

Batı Ülkelerine Eleştiri

Lavrov, "Kolektif Batı"nın tutumunu eleştirerek, karşılıklı destek göstermek yerine Afganistan karşısında olumsuz bir tutum sergilediklerini belirtti. ABD'nin, Afgan halka uluslararası yardımları engelleyerek, ülkenin ekonomik istikrarını tehdit ettiğini dile getirdi ve Batılı ülkelere Afganistan'ın ulusal varlıklarını geri vermeleri için çağrıda bulundu.

Toplantı Sonrası Ortak Bildiri

Toplantı sonunda alınan ortak kararlarda, Afganistan'da terör tehdidi konusundaki endişeler vurgulandı. Terörizmin kökenleri ile mücadele edilmesi gerektiği ve bağımsız bir Afganistan'ın desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Lavrov ve Muttaki'nin Görüşmesi

Toplantı sırasında Lavrov, Taliban'ın Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki ile yaptığı özel görüşmede, Afganistan ve Moskova arasındaki işbirlikleri konusunda fikir alışverişinde bulundu. Lavrov, iki ülke arasındaki güven ilişkisini devam ettirmek istediklerini belirtti, enerji ve tarım alanındaki projelerin geliştirilmesinin önemine değindi.

Rusya'da Afganistan konusunda "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı düzenlendi. Başkent...

Rusya'da Afganistan konusunda "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı düzenlendi. Başkent Moskova'da gerçekleşen toplantı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), Afganistan'dan Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki (solda) ile görüştü.