![Nacer Khemir Beyoğlu Sineması'nda Sinema ve Hayat Üzerine Konuştu](https://cdn.itibarhaber.com/uploads/1280x720/images/202412/nacer-khemir-beyoglu-sinemasi-nda-sinema-ve-hayat-uzerine-konustu-1200-620620.jpg)
Nacer Khemir, Sinema ile İlgili Düşüncelerini Paylaştı
Tunuslu yazar ve yönetmen Nacer Khemir, Beyoğlu Sineması'nda gerçekleştirilen etkinlikte sinemaseverlerle buluştu. "ab'Aziz" filmiyle pek çok uluslararası festivalde ödül kazanan Khemir, "Muhyiddin'i Aramak" belgeselinin ve "Fısıldaşan Kumlar" filminin gösteriminin ardından Faysal Soysal ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Sinemanın Özgürlükteki Rolü
Khemir, 6 yaşından 18 yaşına kadar yatılı okulda büyüdüğünü ve bu sürecin hayal dünyası ve rüyalara olan bağını güçlendirdiğini ifade etti. Yatılı okuldaki deneyimlerinin, sinema ile olan ilişkisinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti:
"Okulda her cuma bir film gösterilirdi. Salon karanlık olunca kendimizi daha özgür hissederdik. Ekran benim için okuldan kaçmak gibi bir şey olurdu. Sinema bana hem özgürlüğü hem de dünyayı sevdirdi."
Umut Verici Sineması ile Kayıpları Dönüştürmek
Khemir, sinemanın insanların ruhlarını uyandırması gerektiğini ve kendi acısını dönüşüm yoluyla iyileştirmeye çalıştığını belirtip şöyle devam etti:
"Benim yapmak istediğim şey, insanların sevdikleri şeyleri kendilerinde bulmalarıdır. Filmlerimde her zaman sevgi ve güzellik temaları vardır."
Kültürel Kayıp ve İletişim Problemleri
Sözlü geleneklerin görüntüye aktarılmazsa kaybolacağına dikkat çeken Khemir, Doğu dünyasında kuşaklar arasında iletişim eksikliğinin bu durumu daha da derinleştirdiğini vurguladı. Bu nedenle, geleneklerin görüntüye aktarılması konusunda çalışmalara başladığını aktardı.
Sinema ile Gerçeklerin Yüzleşmesi
Khemir, filmlerinin insanları uyandırması gerektiğini ifade etti ve Batı dünyasının Doğu kültürüne yönelik bakış açısını eleştirdi:
"Amaç, büyük bir uygarlığa sahip olduğumuzu unutturmak. Bu yüzden ben sefalet üzerine film yapmayı kesinlikle düşünmüyorum."
Yetim Kalmanın Etkileri ve Gelecek Projeleri
Kendisine ait hissetmediği toplumunda bir yetim gibi hissettiğini belirten Khemir, Kovid-19 sürecinde üzerinde çalıştığı bir kitaptan bahsetti. Bu kitapta, Arapçada aşk için kullanılan 60 kelime yer alıyor:
"Aşk, ruhla ilgili bir nüans. Bu konuda bir sergi açmayı çok isterim."
Usta sinemacı, sinemanın insanların ruhlarında nasıl olumlu etkiler yarattığını ve geleceğe dair vizyonunu sinema severlerle paylaşmaya devam ediyor.
Bab'Aziz filmiyle bir çok uluslararası festivalden ödül alan Tunuslu yazar ve yönetmen Nacer Khemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beyoğlu Sineması'nda düzenlenen etkinlikte sinemaseverlerle bir araya geldi.
Bab'Aziz filmiyle bir çok uluslararası festivalden ödül alan Tunuslu yazar ve yönetmen Nacer Khemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beyoğlu Sineması'nda düzenlenen etkinlikte sinemaseverlerle bir araya geldi.