Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Netanyahu ve Gallant'ın Hizbullah'a Verilecek Tepki Üzerine Toplantısı

İsrail güvenlik kabinesi, Hizbullah'a yanıtın niteliği ve zamanını belirlemek üzere Netanyahu ve Gallant'ı görevlendirdi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 00:49
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 00:49

Netanyahu ve Gallant'ın Hizbullah'a Verilecek Tepki Üzerine Toplantısı

İsrail Güvenlik Kabinesi Hizbullah'a Yanıtı Tartışıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetimindeki güvenlik kabinesi, Mecdel Şems saldırısının ardından Hizbullah’a verilecek yanıtın zamanlama ve niteliğini belirlemek amacıyla Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevlendirdi.

Açıklama ve Olası Senaryolar

Netanyahu'nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, güvenlik kabinesinin bu iki liderden Hizbullah’a yönelik atılacak adımlar konusunda bilgi vermelerini istediği vurgulandı. Detaylı bir bilgilendirmenin yapılmadığı açıklamada, İsrail Ordu Radyosu ise ordu tarafından sunulan senaryolar arasında Lübnan’a yönelik daha yoğun bir askeri müdahale olasılığının da yer aldığını bildirdi.

Gizli Bilgiler ve Dış İlişkiler

İsmini açıklamak istemeyen bir İsrailli yetkili, Hizbullah'a karşı etkili bir yanıt vermeyi arzuladıklarını ancak bu sürecin bölgesel bir savaş başlatmasını engellemek istediklerini ifade etti. Ayrıca, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, yerel basına yaptığı açıklamada, olası bir saldırının sınırlı olacağına dair uluslararası güvence sağlandığını ve Hizbullah’ın yanıtının buna orantılı olacağına dair bilgiler verdi.

Mecdel Şems Saldırısı ve İddialar

Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinin futbol sahasına düşen roket sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği, 35 kişinin ise yaralandığı belirtilmişti. İsrail ordusu, yapılan istihbarat araştırmaları sonrası roketin Lübnan’ın güneyinden ateşlendiğini ve bu olaydan Hizbullah’ı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Bununla birlikte, Hizbullah yetkilileri, bu saldırıyla ilgili herhangi bir bağlantıları olmadığını vurguladı.

Netanyahu'nun Açıklamaları

Netanyahu, saldırıya karşı sert bir yanıt verilmesi gerektiğini belirterek, "İsrail bu ölümcül saldırıyı unutmayacak. Hizbullah şimdiye dek ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" şeklinde ifadeler kullandı.