Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ODTÜ'den Karadeniz Araştırması: Marmaralaşma Endişesi

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle yapılan Karadeniz araştırmasında kirlilik ve su kalitesinde 'Marmaralaşma' tespit edildi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 11:07

ODTÜ'den Karadeniz Araştırması: Marmaralaşma Endişesi

Karadeniz Seferinde Öne Çıkan Bulgular

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, ODTÜ Bilim-2 gemisiyle gerçekleştirdikleri on günlük Karadeniz seferinin ardından önemli bulgular açıkladı. Yücel, kıyıya yakın noktalarda kirlilik ve su kalitesi bakımından "Marmaralaşma" tespit ettiklerini ifade etti.

Seferin Detayları

Bu yıl "Karadeniz'de Dirençli Ekosistemlerde Mavi Büyüme Gelişimi için Araştırma ve İnovasyon" (BRIDGE-BS) projesi kapsamında gerçekleştirilen seferin ilk ayağında, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nden bilim insanları ile birlikte çalışıldı. İki araştırma gemisi, 30 deniz mili açığa kadar ortak çalışmalar yürüttü.

Karbon Döngüsü ve Su Kalitesi Araştırmaları

Seferin odak noktalarını karbon döngüsü, deniz asidite seviyeleri ve oksijen durumu olarak belirten Yücel, "Gözlemlediğimiz en çarpıcı veri, kıyılara yakın bölgelerde yoğun bir Marmaralaşma. Yani, Marmara Denizi'ne benzer kirli su kalitesi gözlemleniyor" dedi. Analizlerde, Güneybatı Karadeniz sisteminin ciddi baskı altında olduğu ve karasal kaynaklı kirleticilerin kıyıya yakın noktada daha yoğun bir şekilde bulunduğu ortaya kondu.

Oksijen Seviyesi ve Sıcaklık Verileri

Denizdeki oksijen seviyesinin kıyıya yakın bölgelerde giderek azalmakta olduğunu belirten Yücel, 60-70 metre derinliklerde oksijensizlik sınırının inceldiğini dile getirdi. Ayrıca, yüzey suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olduğunu ve bu yıl deniz sıcaklıklarının ciddi anlamda arttığını ifade etti.

Müsilaj Durumu ve Gelecek Riskleri

Yücel, bir ay önce rapor edilen ve müsilaj olduğu düşünülen köpüklenmelere, şu an için Karadeniz kıyılarında rastlamadıklarını belirtirken, "Olası biyolojik üretkenlik artışı şu anda görmüyoruz. Ancak Güneybatı Karadeniz'de yoğun bir kirlilik baskısı devam ediyor" dedi.

Son olarak, El Nino etkisi nedeniyle kış mevsiminin sıcak geçtiğini ve bunun derin denizleri etkileyeceği tahmininde bulunan Yücel, "Önümüzdeki 2-3 ay içinde büyük riskler söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.