Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Okula Başlayacak Çocuklar İçin Uyum Süreci Tavsiyeleri

Yeni eğitim dönemine hazırlıklı başlamak için aileler, çocuklarına nasıl destek olmalı?

Yayın Tarihi: 07.09.2024 17:35
Güncelleme Tarihi: 07.09.2024 17:35

Okula Başlayacak Çocuklar İçin Uyum Süreci Tavsiyeleri

Çocukların Okula Uyum Sürecinde Ailelere Önemli Tavsiyeler

Dr. Meltem Küçükdağ, yeni eğitim yılına girecek çocukların ebeveynlerine uyum sürecini kolaylaştırmak için önemli önerilerde bulundu.

Uygun Zihinsel Hazırlık

Küçükdağ, çocukların okula dönüş döneminde çeşitli duygusal tepkiler gösterebildiğine dikkat çekti. Okulun ilk günü öncesinde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte bu süreci konuşmalarının, onları zihinsel olarak hazırlayabileceğini belirtti. Çocuklarla, okulda neler olacağı hakkında bilgi paylaşmak, belirsizlikleri azaltabilir.

Duygusal Destek ve Güvence

Küçükdağ, aileden ayrılma kaygısının çocuklar kadar ebeveynlerde de endişe yaratabileceğini ifade etti. Çocukların kaygılarını yönetmelerine yardımcı olmak için onlarla dinleyici bir şekilde konuşmak ve endişelerini ciddiye almak gerektiğinin altını çizdi.

İşte Ebeveynlere Öneriler

  • Çocuğun uyku düzenini oluşturun.
  • Okul malzemelerinin hazırlanmasında çocukların tercihlerini göz önünde bulundurun.
  • Sabah rutini oluşturarak, çocukların düzenli bir şekilde güne başlamasını sağlayın.
  • Okula gitmeden önce çocuklara sorumluluk vererek özgüvenlerini artırın.

Okul Fobisiyle Baş Etme Yöntemleri

Küçükdağ, okul fobisi, sosyal kaygı ve akademik baskılar gibi sorunlar yaşanabileceğini belirtti. Çocukların kaygılı davrandıklarında ebeveynlerine aşırı bağlanabileceğini, bu durumun da ebeveynlerde kaygıları artırabileceğini vurguladı. Bu bağlamda, ebeveynlerin durum karşısında çocuklarına destek olabilecek adımlar atmaları önem kazanmaktadır.

Çocukların Her Duygusu Normaldir

Sonuç olarak, çocukların okula dönüş süreçlerinde duygusal dalgalanmalar yaşamalarının son derece normal olduğunu belirten Küçükdağ, ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı davranarak çocuklarının bu süreci daha rahat atlatmalarına yardımcı olabileceklerini ifade etti. Çocuklar, aldıkları destekle yeni eğitim dönemine daha güvenli bir şekilde başlayabilir.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr....

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Küçükdağ, ebeveynlere, yeni eğitim öğretim yılına çocuklarıyla hazırlanma, uyku düzeni oluşturma ve sorumluluklar vererek özgüvenlerini artırma tavsiyelerinde bulundu.