
Ordu ile Samsun Sınırında Ramazan Geleneği
Ordu'nun İkizce ilçesi Şentepe mahallesi ile Samsun'un Terme ilçesinin Ambartepe mahallesi, birleşen caddelerinin üzerinde iftarlarını aynı anda açmanın keyfini yaşıyor.
Karşılıklı İftar Keyfi
İki mahalle, sadece 7 metrelik bir yol ile ayrılırken, bu özel durum nedeniyle yerel halk her Ramazan ayında ilginç günler yaşamakta. Hem Şentepe hem de Ambartepe'deki sakinler, bu yıl 19 gün aynı dakikada, 10 gün ise 1 dakikalık arayla iftarlarını yapacaklar.
Meridyen Farkı ve İftar Geleneği
Şentepe Mahalle Muhtarı Engin Arslan, iki mahalle arasındaki meridyen farkından kaynaklı olarak iftar saatinin bazen değiştiğini açıkladı. Arslan, "Meridyen farkından dolayı bazı günlerde iftarda bir dakikalık fark oluşuyor. Bağlı olduğumuz camilere uymak zorundayız," diyerek durumu özetliyor.
Farklı Telefon Kodları ve Turizm Fikri
Sakinler arasındaki farklı telefon kodları da dikkat çekiyor. Arslan, "Bizim kod 0 452, öbür tarafın 0 362. Yani aramızda bir fark var, aslında bu bizim için güzellik," diye belirtti. Ayrıca, bölgenin turizme kazandırılması için binaların farklı renklerle boyanabileceği fikrini de paylaştı.
İş Yerinden İkamete
Ambartepe'de esnaflık yapan Turan Kışla, iş yerinin Terme'de, evinin ise İkizce'de olduğunu belirterek, "Ramazanda 19 gün aynı, 10 gün ise 1-1,5 dakika arayla orucumuzu açıyoruz. Ramazan ayı güzel geçiyor," ifadelerini kullandı.
Ordu'nun İkizce ilçesi Şentepe ve Samsun'un Terme ilçesi Ambartepe mahallelerinde aynı caddede karşılıklı oturanlar, aynı dakikada iftarlarını yaptı.
Ordu'nun İkizce ilçesi Şentepe ve Samsun'un Terme ilçesi Ambartepe mahallelerinde aynı caddede karşılıklı oturanlar, aynı dakikada iftarlarını yaptı.