Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Pakistan'da Protestolar Sonrası Can Kaybı ve Gözaltılar

Belucistan'da düzenlenen protestolar sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 24 kişi yaralandı. Protestolar, insan hakları ihlalleri iddiaları üzerine patlak verdi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 16:11
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 16:11

Pakistan'da Protestolar Sonrası Can Kaybı ve Gözaltılar

Pakistan'daki Protestolar ve Sonuçları

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde, insan hakları ihlalleri iddialarıyla gerçekleştirilen protestolar sonucunda, biri asker olmak üzere 4 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Olaylarda toplam 24 kişi yaralandı.

Protesto Çağrısı ve Olayların Başlangıcı

Belucistan'daki Beluçların haklarını savunan sivil toplum örgütü, Belucistan Dayanışma Komitesi (BYC), eyaletin Gvadar şehrinde protesto düzenlemek için çağrıda bulundu. Gvadar'a ulaşan göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede meydana geldi.

Çıkan Olaylar ve Müdahale

Göstericilerin toplandığı bölgeyi dağıtmak isteyen polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu. Protestocular, polis ekiplerine taş ve sopa atarak karşılık verdi. Olayların sonucunda 3 gösterici hayatını kaybederken, 8 kişi yaralandı ve 20 kişi gözaltına alındı. Pakistan ordusunun açıklamasında ise, bir askerin yaşamını yitirdiği, 16 askerin de yaralandığı belirtildi.

BYC Liderinin Açıklamaları

BYC'nin lideri Mahrang Beluç, Beluç halkının hakları için mücadelesini sürdüreceğini belirtti. Beluç, gözaltına alınan göstericilerin serbest bırakılması talep ederek, "Bu kişiler serbest kalana kadar oturma eylemimiz devam edecek," dedi.

Protestoların Etkisi ve Siyasi Tepkiler

Gvadar'daki olaylar nedeniyle bölgedeki kara yollarında trafik akışı durdu. Gvadar ve diğer birçok bölgede, protestoya destek vermek için kepenkler kapatıldı. Belucistan İçişleri Bakanı Ziyaullah Langove, hükümetin görüşmelere açık olduğunu ifade etti. Belucistan Hükümeti Sözcüsü Şahid Rind ise, yapılan eylemleri eyaletin huzurunu bozmaya yönelik bir komplo olarak değerlendirdi.

Siyasi Destek ve Tepkiler

Belucistan Milli Partisi-Mengal (BNP-M) ve Ulusal Parti, göstericilere karşı müdahaleleri kınadı. BNP-M Başkan Vekili Sacid Tarin, protestoları destekleyeceklerini söyledi. Ulusal Parti adına konuşan Aslam Beluç ve Gülsüm Niyaz Beluç, Belucistan Başbakanı Sarfraz Bugti'yi eyalet genelindeki istikrarsızlığın sorumlusu olarak tanımladı.