Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Paris 2024'te Tartışmalı 'Son Akşam Yemeği' Sahnesi Üzerine Açıklamalar

2024 Paris Olimpiyatları açılışında tartışılan 'Son Akşam Yemeği' sahnesi ile ilgili sanat yönetmeninden açıklama geldi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 21:17
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 21:17

Paris 2024'te Tartışmalı 'Son Akşam Yemeği' Sahnesi Üzerine Açıklamalar

Paris 2024 Olimpiyatları'nda Tartışmalı Performans

2024 Paris Olimpiyatları'nın 26 Temmuz tarihinde düzenlenen açılış töreninin sanat yönetmeni Thomas Jolly, Hristiyanlığa yönelik eleştiriler alan bir sahne gösterisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Açılış Töreninin İçeriği

Jolly, din otoritelerinin ve uluslararası kamuoyunun eleştirilerine maruz kalan gösteride, Hz. İsa ve havarilerinin masasında geçtiği düşünülen 'Son Akşam Yemeği' tablosunun canlandırılmadığını, bunun yerine bir pagan şenliği olduğunu iddia etti.

BFMTV kanalındaki Le live Week-end programında konuk olan Jolly, açılış töreninin büyük ölçüde olumlu karşılanmasına rağmen, özellikle bu sahnenin tepki topladığını belirtti. Jolly, eleştirilen performansta ilham kaynağının Leonardo da Vinci'nin eserinden gelmediğini vurguladı.

Dionisos'un Rolü ve Amacın Tanımı

Jolly, tartışmalı sahnede Yunan mitolojisi'ndeki şarap tanrısı Dionisos'un yer aldığını savundu. Jolly, "İlk başta masaya gelen Dionisos var. Neden Dionisos var? Çünkü Yunan mitolojisinde kutlamaların ve şarabın tanrısıdır," şeklinde konuştu.

Olimpiyat açılışının yapısını "alay etmek üzerine kurmadığını" ifade eden Jolly, amacının "yapıcı ve uzlaştırıcı" bir etkinlik düzenlemek olduğunu sözlerine ekledi.

Eleştiriler ve Tepkiler

Olimpiyatların açılış töreninde, drag queen performansı ve 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasvir edilmesi, Hz. İsa'ya saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle sert tepkiler topladı. Fransa Katolik Kilisesi, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bu tören, maalesef Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu ve bunu derin bir üzüntüyle karşılıyoruz," ifadelerini kullandı.

Orta Doğu Kiliseler Konseyi (MECC) ise, 2024 Paris Olimpiyatları'nın açılışında yaşananları, özgürlük ve insan onuru ile ilgili ciddi bir cehalet örneği olarak nitelendirdi.