Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya Özbekistan'da Nükleer Enerji Santrali Kurma Protokolü İmzalandı

Rusya, Özbekistan'da inşa edilecek nükleer enerji santrali için protokol imzaladı, çalışmalar başlıyor.

Yayın Tarihi: 10.09.2024 20:29
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024 20:29

Rusya Özbekistan'da Nükleer Enerji Santrali Kurma Protokolü İmzalandı

Rusya'nın Özbekistan'daki Nükleer Enerji Projesi İçin Önemli Adım

Rusya’nın, Özbekistan’da gerçekleştireceği nükleer enerji santrali projesi için önemli bir protokol imzalandı. Özbek Nükleer Enerjisi Ajansı Özatom’un yaptığı açıklamaya göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu'na (Rosatom) bağlı Atomstroyexport tarafından yürütülecek olan projeye dair ilk adımlar atılmış oldu.

Protokolün Detayları

Protokol, Özatom bünyesindeki Nükleer Santral İnşaatı Müdürlüğü ile Atomstroyexport arasında imzalandı. İlgili belgeler, nükleer enerji santralinin inşaatına yönelik hazırlık çalışmalarının başlaması ve proje ile ilgili sistematik dokümanların oluşturulmasını sağlayacak hukuki altyapıyı tanımlıyor. Protokol, Nükleer Santral İnşaatı Müdürü Atabek Amanov ve Atomstroyexport'un Orta Asya proje müdürü Pavel Bezrukov tarafından onaylandı.

Açıklamalar ve Gelecek Süreçler

Atabek Amanov, imzalanan belgenin nükleer enerji santrali projesinin hayata geçirilmesi için atılan ilk somut adımı temsil ettiğini belirtti. Amanov, bu protokol sayesinde yakın gelecekte inşaat çalışmalarına geçiş yapabileceğiz. Pavel Bezrukov ise, imzalanan protokolün tarafların finansal ve yasal yükümlülüklerini tanımladığını vurguladı. Bezrukov, bu sürecin Rosatom mühendislik departmanının santral lisanslama ve saha araştırmaları için aktif aşamaya geçmesini sağlayacağını ifade etti.

Önemli Bir Anlaşma

Hatırlatmak gerekirse, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz Mayıs ayında Özbekistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirerek bu projeye dair anlaşmayı imzalamıştı. Bu proje ile birlikte, Orta Asya’nın ilk nükleer enerji santralinin inşaatı başlamış olacak.

Rusya’nın, Özbekistan’da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların...

Rusya’nın, Özbekistan’da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların başlatılmasını öngören protokol imzalandı. Özbek Nükleer Enerjisi Ajansı Özatom'dan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Atomstroyexport şirketi ile Özatom bünyesindeki Nükleer Santral İnşaatı Müdürlüğü arasında Özbekistan’da düşük kapasiteli nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların başlatılmasıyla ilgili protokole imza atıldı. Protokol, Nükleer Santral İnşaatı Müdürü Atabek Amanov (sağ) ile Atomstroyexport şirketinin Orta Asya'daki nükleer enerji santralleri proje müdürü Pavel Bezrukov (sol) tarafından imzalandı.