Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi TBMM Komisyonundan Geçti

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 14 saatlik görüşme sonrası 7 madde kabul edildi.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 05:01
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 05:01

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi TBMM Komisyonundan Geçti

Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Düzenlemeler

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yapılan 14 saatlik görüşmeler neticesinde, sahipsiz hayvanları korumaya yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'in 4 yeni maddesi kabul edildi.

Kabul Edilen Maddeler

Bu kabul edilen maddelere göre, hayvan bakımevlerine alınan sahipsiz köpeklerin rehabilitasyonu süresince bakımevlerinde kalacakları belirtildi. Ayrıca, hayvan bakımevlerinde barındırılan hayvanların bilgileri, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Tehlike arz eden ve tedavi edilemeyen hastalıklara sahip hayvanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na uygun olarak ötenazi kararı verilebilecek.

Yerel Yönetimlere Yetki

Yerel yönetimlerin, sahipsiz köpeklere yönelik iş ve işlemleri Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde yürütmesi sağlanacak. Bakımevleri dışında sahipsiz hayvanların terk edilmesi yasaklandı.

Görüşmelerin Detayları

Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri, komisyonun süresinin uzunluğuna dikkati çekti. Bu esnada Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, hayvan haklarıyla ilgili 2019 tarihli raporu Komisyon Başkanı Vahit Kirişci'ye fırlatarak tepki gösterdi.

Sonuç olarak, 7 madde kabul edilerek çalışmaların devam edilmesine karar verildi.