Samsun'da Taşkın Araştırmaları Eğitimi
Samsun'da, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik bir eğitim programı başlatıldı. "Taşkın Araştırmalarında Arazi Çalışmaları ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri Kullanımı Eğitimi" adı altında düzenlenen bu etkinlik, 4 gün sürecek.
Projenin Yürütücüsü ve Katılımcılar
Eğitimin yürütücüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammet Bahadır. Eğitim programı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) desteklenmektedir. OMÜ'ye ek olarak, Samsun, Gümüşhane ve Tekirdağ Namık Kemal üniversitelerinden 8 akademisyen de projeye katkı sağlamaktadır.
Hedef ve Amaçlar
Bu program kapsamında, 16 farklı üniversiteden 20 yüksek lisans ve doktora öğrencisine taşkınlarla ilgili önemli bilgiler veriliyor. Doç. Dr. Bahadır, eğitimlerin taşkın bilgi sistemleri, modelleri ve oluşum süreçleri üzerine odaklandığını belirtti.
Bahadır, eğitimin ülkenin afet sorunları arasındaki taşkın ve sellerin oluşturduğu zararları önlemeye yönelik olduğunu vurguladı. Katılımcılar, taşkınların önlenmesi için gerekli tedbirler ve coğrafi bilgi sistemleri aracılığıyla bu süreçlerin nasıl yönetileceği konularında bilgi sahibi olacaklar.
İlk Gün Eğitimi
Eğitim programının ilk gününde yapılan sunumlar oldukça ilgi çekti. Doç. Dr. Muhammet Bahadır, "Uygulamalı Jeomorfoloji Yaklaşımıyla Doğal Afet ve İnsan İlişkileri" konusunu ele aldı. Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "Arazi Kullanımının Taşkın Oluşumuna Etkileri" üzerine değinirken; OMÜ Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, "Akarsu Havzası Yönetiminde Arazi Çalışmaları" hakkında bilgi verdi. Ayrıca, OMÜ'den Doç. Dr. Faruk Aylar, "Arazi Çalışmalarında İnsansız Hava Araçlarının Kullanımı" konusunu tartıştı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emre Özşahin ise, "Taşkın Araştırmalarında Kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri" hakkında sunum gerçekleştirdi.
Bu eğitim programı, akademik ve pratik bilgilerin paylaşılması açısından büyük bir öneme sahiptir ve doğal afetlerle mücadelede bilimsel bir yaklaşım geliştirme hedefindedir.
Samsun'da yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik "Taşkın Araştırmalarında Arazi Çalışmaları ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri Kullanımı Eğitimi" projesi başladı.
Samsun'da yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik "Taşkın Araştırmalarında Arazi Çalışmaları ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri Kullanımı Eğitimi" projesi başladı.