Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sde Teiman: Baskı ve İnsanlık Dışı Uygulamalara Sahne Olan Askeri Üs

Sde Teiman Askeri Üssü, Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin maruz kaldığı ağır insan hakları ihlalleri ile gündemde.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 12:51
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 12:51

Sde Teiman: Baskı ve İnsanlık Dışı Uygulamalara Sahne Olan Askeri Üs

Sde Teiman: İsrail'in Tartışmalı Askeri Üssü

Sde Teiman, son günlerde Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin uğradığı insanlık dışı muamelelere dair haberlerle gündeme gelmekte. Bu üs, cinsel istismar, ağır işkenceler ve diğer insanlık suçlarıyla anılmakta.

İnsan Hakları İhlalleri ve Soruşturma Süreci

İsrail-devlet televizyonu KAN’ın bildirdiğine göre, geçtiğimiz günlerde Sde Teiman Askeri Üssü’nde 9 askerin bir Filistinliye karşı cinsel istismar ve darp suçlamalarıyla gözaltına alınması üzerine askeri polis harekete geçti. Ancak, bu durum, destekçileri tarafından protesto edildi ve askeri üsse baskınlar yapıldı.

OSTEN MİRAS: Yemen Tarlası

Sde Teiman Askeri Üssü, 1949-50 yılları arasında Yemen'den getirilen Yemenli Yahudilerin yerleştirildiği bölgeden ismini alıyor. Bugün ise bu bölge, alıkonulan Filistinlilerin maruz kaldığı ağır muameleler ile anılmaktadır.

Sivil Toplum Kuruluşlarından Tepkiler

İsrail Sivil Haklar Derneği (ACRI), Sde Teiman'daki insan hakları ihlallerine dair yasal girişimlerde bulunarak, üssün kapatılması için İsrail Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Kuruluşun dilekçesinde, alıkonulanların zorla kötü şartlar altında tutulduğuna dair somut deliller sundu.

İşkence ve Hayati Tehditler

ACRI'nın raporuna göre, alıkonulan kişiler, yetersiz yiyecek şartları altında tutulmakta, sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmakta ve ağır psikolojik baskılara maruz kalmaktadır. Söz konusu bireylerin, kendi insani ihtiyaçları dahi göz önünde bulundurulmadan, gözleri bağlı bir şekilde yaşamaları beklenmektedir.

Tanıklıklar ve Şiddet Olayları

Haaretz gazetesinin aktardığına göre, Sde Teiman’da görev yapan bazı askerler, alıkonulan Filistinlilere karşı pimi çekilmiş el bombalarının atıldığını ve pek çok kişinin ağır şekilde darp edildiğini ifade etti. Yetkililer, alıkoyma sayısı ve koşulları hakkında henüz net bir bilgi vermemiştir.

Sonuç ve Kamuoyuna Yansımalar

İnsan hakları ihlalleriyle ilgili durumu sorgulayan sivil toplum kuruluşları, muamelelerin yasadışı olduğunu ve alıkonulanların minimum insani şartlara sahip olmaları gerektiğini vurguluyor. Halihazırda, Sde Teiman’da tutulan Filistinlilerin şartları, hukuki süreçlerin yanı sıra uluslararası toplumun da dikkatini çekmiş durumda.