Sinop'ta Geleceğin Şef Adayları Lakerda Eğitimine Dalış Yapıyor
Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde eğitim gören öğrenciler, geleneksel lakerda yapımının farklı tekniklerini öğrenmek için hazırlanıyor.
Lakerda ile Farklı Lezzetler Yaratılıyor
Üniversitenin Turizm Fakültesi bünyesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Sinop’a özgü coğrafi işaret belgeli lakerda ile öğrencilerine uygulamalı eğitim veriyor. Eğitimlerde, Karadeniz'de avlanan torik ve palamuttan üretilen lakerdanın bilinirliğini artırmak adına çeşitli çalışma ve etkinlikler düzenleniyor.
Gastronomi Eğitimine Yöresel Yetkinlikler Dahil Ediliyor
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, üniversitelerin yerel lezzetleri ön plana çıkarma görevi olduğunu vurguladı. Sinop'un lakerda tanıtımında önemli adımlar atıldığını ifade eden Yazıt, üniversitenin bu sürece katkı sağlamayı amaçladığını söyledi.
Öğrencilere Pratik Eğitimler Sunuluyor
Yazıt, öğrencilere lakerda sunum teknikleri hakkında hem teorik hem pratik eğitim sağladıklarını belirtirken, "Bizim hedefimiz, yöresel mutfak ürünlerimizi modern ve pratik sunumlarla harmanlamak. Günümüz yaşam koşullarında, sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak herkesin isteğidir," ifadelerini kullandı.
Yeni Nesil Lakerda ile Farklı Sunumlar Geliştiriliyor
Lakerda Festivali'nde özgün sunum kategorisinde birinci olan Harun Uyar, sunumda tuz oranını düşürmenin yollarını aradıklarını belirtti. "Yeni nesil lakerda" tanımıyla hazırladığı tabağın başarısı, yöresel lezzetlerin modern yorumuyla gastronomi dünyasına katkıda bulunduğunu gösterdi.
Öğrencilerden Başarılı Uygulamalar
Başka bir festivalde en lezzetli tabak ödülünü kazanan Dilara Yılmaz ise yaratıcı bir tabak sundu. Lakerdayı farklı soslarla bir araya getirerek beğeni topladığını ifade etti.
Sinop Üniversitesi'nin gastronomi öğrencileri, lakerda yapım tekniklerini ve sunumlarını geliştirerek bölgenin mutfak kültürüne katkıda bulunmaya devam ediyor.
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın (tuzlu balık) kriterlere uygun farklı sunum ve yapım teknikleriyle ilgili uygulamalı eğitim verilecek. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt (sağda), konuya ilişkin açıklama yaptı.