Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sırbistan'ın AB Üyelik Sürecindeki İlerlemesi Takdir Ediliyor

Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın AB üyeliği yolundaki başarısını vurguladı.

Yayın Tarihi: 25.10.2024 18:58
Güncelleme Tarihi: 25.10.2024 18:58

Sırbistan'ın AB Üyelik Sürecindeki İlerlemesi Takdir Ediliyor

AB'nin Sırbistan'a Olan Güveni Artıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın AB'ye katılım sürecinde önemli bir başarı gösterdiğini belirtti. Belgrad ziyaretinde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya gelen von der Leyen, Sırbistan'ın AB ile olan ortaklığının güçlendiğini ifade etti.

AB ile Sırbistan'ın Ekonomik İlişkileri

Von der Leyen, Sırbistan'ın AB'nin bir numaralı ticaret ortağı haline geldiğini söyledi ve Balkan devletleri için ekonomik entegrasyonun önemine değindi. “Büyüme planımız, Balkan ülkelerinin ekonomilerini AB ile uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor,” dedi.

Reformların Önemi

AB Komisyonu Başkanı, Sırbistan'ın reform planı çerçevesinde toplamda 1,6 milyar avro destek alacağını açıkladı. Bu reformların hem AB'ye hem de Sırbistan halkına fayda sağlayacağını belirtti.

Sürdürülebilir Enerji ve Dijital Dönüşüm

Lityum madenciliğinde yerel topluluklarla işbirliği yapacaklarını da vurgulayan von der Leyen, “Temiz enerji ve dijital dönüşüme odaklanmaya devam ediyoruz. Sırbistan, AB yolundaki en hızlı ilerleyen ülkelerden biri,” dedi.

Vucic'ten Önemli Mesajlar

Cumhurbaşkanı Vucic, görüşmenin açık ve samimi olduğunu belirterek, ülkesinin AB üyeliği yönünde kararlı adımlar atma hedefinde olduğunu söyledi. “Dış ve iç politikamızda ana hedeflerimizi değiştirmeyeceğiz. Sırbistan, Avrupa yolunda ilerlemeye bağlıdır,” ifadesinde bulundu.

2023 Ticaret Hacmi

Vucic, 2023 yılında AB ile toplam 50 milyar avro'dan fazla ikili ticaret hacmine ulaştıklarını vurgulayarak, altyapı projelerinde AB hibelerinin önemli katkı sağladığını dile getirdi. Ülkesinin AB'den talep edilen reformları yerine getirme çabalarını göstererek, üyelik konusundaki diğer taleplerini de yerine getireceklerini ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic (sağda) ile görüştü.