SOLIVEO Projesinin Kapanış Töreni
Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın yürütücülüğünü üstlendiği SOLIVEO (Citizens for Sustainable Olive Oil Production - Sürdürülebilir Zeytinyağı Üretimi İçin Vatandaşlar) projesinin kapanış töreni, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde gerçekleştirildi.
Törende İki Önemli Oturum ve Panel Düzenlendi
Kapanış etkinliği, "Sürdürülebilir Zeytinyağı: Fırsatlar ve Riskler" ve "Natürel Zeytinyağı Duyusal Analiz Eğitimi" başlıklı iki oturum ile bir panel formatında düzenlendi. İlk oturumda, SOLIVEO proje ekibinden Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan, Doç. Dr. Ümmügülsüm Aysan ve Merve Taşcıoğulları projeye dair sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sürdürülebilir Zeytinyağı Üretiminde Hedefler
Prof. Dr. Aysan, proje kapsamında sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınma ve kadınların güçlendirilmesi konularında veriler topladıklarını belirtti. Türkiye'nin zeytinyağı üretimindeki önemine değinen Aysan, "Dünyada yaklaşık 10 milyon hektar alanda toplam 23 milyon ton zeytin üretilmektedir. Türkiye'de ise bu rakam 2,9 milyon ton dane zeytin. Üretimin yaklaşık yüzde 69'u yağlık, yüzde 31'i ise sofralık zeytindendir." dedi. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yağlık zeytin üretiminin önemli bir kısmının İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir ve Manisa'dan sağlandığını ifade etti.
Kuraklık Riski ve Su Yönetimi Sorunları
Aysan, küresel ısınmanın Türkiye'yi kuraklık riski ile karşı karşıya bıraktığını ve tarımda suyun yanlış kullanımının büyük zararlara yol açtığını da dile getirdi. Daha verimli su kullanımı için alınması gereken önlemleri vurguladı.
Toplumsal Katılım ve Bilimsel Yöntemler
Doç. Dr. Ümmügülsüm Aysan, projede kullanılan vatandaş bilimi yönteminin toplumsal katılım yoluyla sürdürülebilirlik sağlama noktasında kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Proje hedeflerini açlıkla mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi unsurlar olarak sıraladı.
Zeytin ve Zeytinyağının Ekonomik Önemi
Panele katılan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, dünya genelinde 203 ülkede zeytin bulunduğunu ve bunlardan 26'sında ekonomik anlamda zeytin üretimi yapıldığını belirtti. Ayrıca, 160 ülkede zeytinyağı tüketimi olduğunun altını çizdi.
Kapanış töreni, katılımcıların da dahil olduğu zeytinyağı tadım etkinliğiyle sona erdi.
Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın yürütücülüğünü yaptığı SOLIVEO (Citizens for Sustainable Olive Oil Production - Sürdürülebilir Zeytinyağı Üretimi İçin Vatandaşlar) projesinin kapanış töreni, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde düzenlendi.