
Sosyal Medyada Tütün İçeriklerine Mücadele
Sosyal medya platformlarında tütünü özendiren içeriklerin tespiti amacıyla geliştirilen "duman dedektörü" projesi, Yeşilay tarafından destekleniyor. Bu yapay zeka destekli yazılım, sosyal medyada tütün kullanımı ile ilgili zararlı içerikleri otomatik olarak tespit etmektedir.
Dr. Hüseyin Küçükali'nin Çalışmaları
Halk Sağlığı Araştırmacısı Dr. Hüseyin Küçükali, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da 5 yıl önce sosyal medya üzerindeki tütün içeriklerine yönelik araştırma başlattı. Bu çalışmanın sonucunda, sosyal medyada tütün ürünlerini teşvik eden içeriklerin tespitinde kullanılacak bir yazılım geliştirildi.
Sosyal Medya ve Gençler
Küçükali, tütün şirketlerinin karlılıklarını sürdürebilmek için gençleri hedef aldığını belirtti. Elektronik sigaraların son yıllarda yaygınlaşması, tütün ürünlerinin tanıtımını hızlandırdı. Sosyal medya platformlarının zarar verici içerikleri tespit etme konusunda geleneksel medyaya göre daha fazla zorluk taşıdığı ifade edildi.
Yapay Zeka ile İzleme Sistemi
Geliştirilen yazılım, sosyal medya üzerindeki zararlı içeriklerin izlenmesini sağlamakta ve bu içeriklerin ne zaman, ne sıklıkla paylaşıldığını raporlayabilmektedir. Türkiye'de sosyal medyada tütün tanıtımının yasak olduğunu hatırlatan Küçükali, bu yazılım ile ilgili makamları bilgilendirme olanağının bulunacağını açıkladı.
Kullanıcıların Güçlendirilmesi
Küçükali, kullanıcıların tütün ile ilgili içerikleri görmek istemedikleri durumlarda bu ayarları değiştirebileceğini ve böylece "dumansız bir sosyal medya" oluşturulabileceğini belirtti.
Gelecek Çalışmalar
Pandemi sonrası Utrecht Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden Dr. Küçükali, yazılımın alkol, bahis ve diğer sağlığa zararlı ürünlere de entegre edilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Sosyal medyada tütünü özendiren içerikler, Yeşilayın desteklediği yapay zeka içeren yazılım sayesinde tespit edilebilecek. Halk Sağlığı Araştırmacısı Dr. Hüseyin Küçükali, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.