Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sudan'da Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddet Raporu Yayınlandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sudan'daki çatışmalarda kadın ve kızların maruz kaldığı cinsel şiddeti belgelerle ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 15:46
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 15:46

Sudan'da Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddet Raporu Yayınlandı

Sudan'da Kadınlara ve Kızlara Yönelik Cinsel Şiddet Raporu

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sudan'daki çatışmaların üzerinden 15 aydan fazla bir süre geçtikten sonra "Hartum Kadınlar için Artık Güvenli Değil: Sudan'ın Başkentinde Kadınlara ve Kızlara Yönelik Cinsel Şiddet" başlıklı 89 sayfalık bir raporunu açıkladı. Raporda; ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mensuplarının, başkent Hartum'da cinsel şiddet eylemleri gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Raporun Detayları

HRW Afrika Müdür Yardımcısı Laetitia Bader, "Hartum'daki yerleşim alanlarında HDK mensupları, sayısız kadına ve kıza tecavüz etti, toplu tecavüz eylemleri gerçekleştirdi ve bazılarını zorla evlendirdi." şeklinde açıklama yaptı. Rapor, Nisan 2023 ile Şubat 2024 tarihleri arasında Hartum'da 262 cinsel şiddet vakası bildirildiğini ve bu vakaların büyük çoğunluğunun HDK'nin kontrolünde olan bölgelerde meydana geldiğini vurguladı. Bu durumun, insanlığa karşı bir suç teşkil ettiğine dikkat çekildi.

Cinsel Şiddet Kurbanları

Raporda, 9 yaşındaki kız çocuklarından 60 yaşındaki kadınlara kadar geniş bir yaş aralığındaki bireylerin cinsel şiddete maruz kaldığı ifade edildi. HRW'nin rapor ettiği sağlık uzmanları, bazı mağdurların, maruz kaldıkları şiddet nedeniyle aşırı yaralar aldıklarından ötürü yaşamlarını yitirdiğini bildirdi.

Uluslararası Topluma Çağrı

Raporun ardından, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'e (BM) çağrıda bulunarak, Sudan'daki sivilleri korumaya yönelik yeni bir misyon kurulması gerektiği ifade edildi. HRW, cinsel ve cinsiyete dayalı şiddeti önleme, çatışmayla ilgili cinsel şiddeti belgelenme gibi kritik müdahalelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Sudan'da İç Savaşın Seyri

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının sona ermesinin ardından, ordu ve HDK arasında süregelen güç çatışmaları 1 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuk yaptığı barış görüşmeleri, Sudan'a komşu ülkelerin oluşturduğu girişimler ve bölgesel çabalar sonuçsuz kalmış durumda. Birleşmiş Milletler'e göre, bu çatışmalar sonucu 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon insan yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.