Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sudan'daki Şiddet ve Yerinden Edilme Krizi

Sudan'da artan şiddet ve yerinden edilme sorunlarını ele alan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) uyarıda bulundu.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 16:35
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 16:35

Sudan'daki Şiddet ve Yerinden Edilme Krizi

Sudan'da Şiddet ve Yerinden Edilme Sorunu Artıyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Sudan'da yaşanan şiddetin, yerinden edilmenin ve sağlık sisteminin çöküşünün her zamankinden daha ölümcül hale geldiği uyarısında bulundu. MSF yaptığı basın açıklamasında, "Sudan’daki insanlar, artan şiddet ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle büyük bedeller ödüyor" ifadelerini kullandı.

Savaştan Etkilenen Sivil Nüfusun Durumu

Açıklamada, savaşan tarafların, sivil nüfusu koruma çağrılarına kayıtsız kalmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Ayrıca, hastanelerin ve sağlık personelinin de daha fazla hedef alındığı belirtildi. Yardım operasyonlarının engellenmesinin, hasta ve yaralıların ihtiyaç duyduğu yardımlara erişimlerini imkansız hale getirdiği vurgulandı.

Şiddetin Sonlandırılması İçin Çağrılar

MSF açıklamasında, insanlara ve altyapıya yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini, ayrıca etnik ve cinsel şiddetin savaş aracı olarak kullanılmasına son verilmesi gerektiğinin altı çizildi. İnsani kritik altyapılara yapılan saldırıların anda sonuçsuz kalmaması için uluslararası hukukun uygulanmasının önemine de değinildi.

Sudan'daki İç Savaşın Seyri

Sudan, 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının devrilmesinin ardından, ulusal bir hükümetin kurulması için mücadele eden ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında bir iç savaş yaşıyor. 2023 yılının Nisan ayından bu yana ülkenin kuzey ve doğusunda ordu, batı ve güneyde ise HDK etkinliğini sürdürmeye devam ediyor.

Uluslararası Toplumun Rolü

Sudan'daki durumu iyileştirmek amacıyla Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri ile Mısır ve Doğu Afrika'nın barış girişimleri ne yazık ki sonuçsuz kalmıştı. Birleşmiş Milletler ise, Sudan'daki çatışmalar sonucunda 16 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, 10 milyon kişinin yerinden edildiğini ve 25 milyondan fazla kişinin insani yardıma muhtaç durumda olduğunu bildirdi.