Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sudan Hükümeti, ABD'nin Cenevre'deki Müzakere Çağrısını Kabul Etti

Sudan hükümeti, ABD'nin Cenevre'deki müzakerelere şartlı bir şekilde katılma niyetini duyurdu.

Yayın Tarihi: 31.07.2024 00:58
Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 00:58

Sudan Hükümeti, ABD'nin Cenevre'deki Müzakere Çağrısını Kabul Etti

Sudan Hükümeti ABD'nin Müzakere Çağrısını Şartlı Olarak Kabul Etti

Sudan hükümeti, ABD'nin İsviçre'nin başkenti Cenevre'de yapılacak müzakerelere açık olduğu bilgisini verdi. Ancak müzakereler öncesinde ABD ile ön görüşmeler yapma talebinde bulundu.

Müzakerelerin Önemi

Sudan resmi haber ajansı SUNA'ya göre, hükümet, ABD'nin çatışan Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında ateşkes sağlamak amacıyla başlattığı çağrıyı duyurdu. Sudan hükümeti, HDK'nin işgalleri sona erdirmesi ve insani yardım yollarının açılması için müzakerelere açık olduğunu belirtti.

Cidde Bildirgesi'nin Rolü

Açıklamada, müzakerelerde Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde varılan anlaşmanın temel alınması gerektiği vurgulandı. HDK'nin, Cidde Bildirgesi'nde belirtilen şartları yerine getirmeden müzakerelere başlanamayacağı ifade edildi.

HDK ve Yeni Müzakereler

HDK'nin, şehirlerdeki saldırılarına devam ettiği bildirilerek, yeni müzakerelerin yerine isyancılara yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Uluslararası Toplantılar

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 23 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Sudan ordusu ve HDK'yi ateşkes müzakereleri için 14 Ağustos'ta Cenevre'ye davet ettiğini bildirdi. Bu müzakerelerin, ABD ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Afrika Birliği, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşmiş Milletler gözlemcileriyle yürütüleceğini açıkladı.

Sudan'daki Çatışmaların Sonuçları

Sudan'daki iç savaş, 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının devrilmesinin ardından başlamış durumda. Nisan 2023'te başlayan çatışmalarda en az 18,800 kişi hayatını kaybetti ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda kalmıştır.