Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tatar: Hristodulidis'in Üçlü Görüşme İddiaları Yanlış

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Lider Hristodulidis'in üçlü görüşme iddialarını reddetti, egemenlik ve müzakere şartlarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 04.08.2024 14:45
Güncelleme Tarihi: 04.08.2024 14:45

Tatar: Hristodulidis'in Üçlü Görüşme İddiaları Yanlış

Tatar'dan Sert Yanıt

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis'in Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 13 Ağustos'ta yapılacağı öne sürülen "üçlü görüşme" iddialarını kesin bir dille yalanladı.

Müzakerelere Yeniden Dönülmeyecek

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Tatar, müzakerelerin yeniden başlaması için Türk tarafının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi gerektiğini belirtti. Tatar, federal çözüm arayışına kesinlikle geri dönülmeyeceğini vurguladı.

Hristodulidis'in İfadeleri

Hristodulidis'in BM tarafından 13 Ağustos'ta üçlü bir görüşme daveti aldığı yönündeki açıklamalarına karşılık Tatar şu şekilde konuştu:

"Kimse müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden başlayacağı beklentisi içerisine girmesin. Federal çözüm arayışları Crans Montana’da bitmiştir. Kıbrıs konusunda müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için ortak bir zemin yoktur. Bunun ortada olduğunu dikkate alarak üçlü ya da başka bir formatta görüşmeye de gerek yoktur. Rum lider Hristodulidis, oldu bittiler yaratma peşindedir."

Algı Oyunlarına Karşı Dikkatli Olunmalı

Tatar, Hristodulidis'in Türk tarafını zora sokmak için sürekli bir algı yaratma çabasında olduğunu belirterek, KKTC'nin Türkiye ile tam bir uyum içerisinde hareket ettiğini ifade etti. Ayrıca Tatar, "Üçlü bir görüşme için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yaptığı bir davet yok. Şu anki koşullarda üçlü bir görüşmeye onay vermeyiz. Böyle bir görüşme için uygun zemin yoktur," dedi.

Rumların Niyetleri

Tatar, Rum tarafının niyetinin algı yaratmak ve Türk tarafını baskı altına almak olduğunu belirterek, şunları ekledi:

"Biz bu oyunlara gelmeyiz. Hristodulidis, boş hayaller peşinde koşmaktan vazgeçsin ve ada üzerindeki gerçekleri dikkate alsın."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar (fotoğrafta), Güney Kıbrıs Rum...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar (fotoğrafta), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis'in Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 13 Ağustos'ta üçlü görüşmeye çağrıldıkları yönündeki iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.