Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tayvan'da Gaemi Tayfunu Nedeniyle Uçuş İptalleri ve Acil Durum Tedbirleri

Gaemi Tayfunu, Tayvan ve Filipinler'de sel ve toprak kaymalarına yol açtı, yüzlerce uçuş iptal oldu.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 15:15
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 15:15

Tayvan'da Gaemi Tayfunu Nedeniyle Uçuş İptalleri ve Acil Durum Tedbirleri

Tayvan'da Gaemi Tayfunu Etkili Oluyor

Gaemi Tayfunu'nun tayin edilen rotasında Tayvan'a yaklaşması nedeniyle, yüzlerce uçuş iptal edildi. Tayvan'ın kuzeydoğusundaki olumsuz hava koşulları, resmi haber ajansı Focus Taiwan tarafından aktarılan bilgilere göre, bölgeyi etkilemeye devam ediyor.

Yeni Taipei Belediye Başkanı'ndan Açıklama

Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih, sahil şeridinde dalga boylarının 15 metreye kadar çıkabileceğini ve 664 kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini duyurdu. Ayrıca, olası heyelan riskine karşı 362 kişinin daha evlerinden çıkarıldığı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı'ndan İptal Duyurusu

Tayvan Ulaştırma Bakanlığı, Gaemi Tayfunu nedeniyle 200'den fazla uçuşun iptal edildiğini açıkladı. Bunun yanı sıra, Ada yönetimi tarafından bugünün fırtına günü olarak ilan edildiği ve ülke genelinde birçok iş yeri ve okulun kapalı olacağı bildirildi.

Askeri Hazırlıklar

Tayvan'daki afet yardım çalışmaları için 29 bin askerinin hazır bekletildiği ifade ediliyor. Gaemi Tayfunu'nun rüzgar hızlarının saatte 240 kilometreye yükselebileceği öngörülüyor.

Filipinler'deki Etkileri ve Hayat Kaybı

Gaemi Tayfunu'nun henüz Filipinler'e karaya ulaşmadan önce, Manila Times haberine göre mevsimsel muson yağmurlarını şiddetlendirdi. Bu nedenle, çeşitli bölgelerde yaşanan sel ve toprak kaymalarında 12 kişi hayatını kaybetti. Filipinler hükümeti, son 5 gün içinde meydana gelen doğal afetler sonucu 600 bin kişinin yerinden olduğunu bildirdi.

Felaket Durumu İlanı

Filipinler İçişleri Bakanı Benhur Abalos, Gaemi Tayfunu ve muson yağmurlarının tetiklediği seller nedeniyle Metro Manila bölgesinde felaket durumu ilan edildiğini açıkladı.

Çin'de İhtiyatlı Önlemler

Gaemi Tayfunu'na karşı Çin'de de tedbirler alındı. Gansu Eyaleti’nin Longnan şehrinde 5 bin 622 kişi tahliye edildi. CGTN haberine göre, Tayvan ile Xiamen-Kinmen arasında feribot seferleri tayfun tehditi nedeniyle askıya alındı. Öte yandan, etkili şiddetli yağışlar sonucu 14 otoyol ulaşıma kapandı ve çok sayıda konut ile tarım arazisi zarar gördü.