TBMM Genel Kurulunda Sahipsiz Hayvanlar için Yeni Düzenlemeler
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, sahipsiz hayvanlarla ilgili önemli bir yasa teklifini görüşerek, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin ilk 5 maddesini kabul etti.
Değişikliklerin Amaçları
Teklif doğrultusunda Hayvanları Koruma Kanunu'na, insan, hayvan ve çevre sağlığını gözeten yeni ifadeler eklenecek. Sahipsiz hayvanların durumu ile ilgili işlemlerde, sahipli ve sahipsiz hayvan terimleri net bir biçimde tanımlanacak.
Hayvan Bakım Merkezi Tanımları Değişiyor
Uygulamaların daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için hayvan bakımevi tanımı değişikliğe gidilecek. Yeni tanıma göre, hayvan bakımevleri, Bakanlıktan izin alarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilene kadar rehabilite edildiği tesisler olarak belirlenecek.
Rehabilitasyon Süreci ve Sorumluluklar
Sahipsiz hayvanların toplanması ve bakımevlerine yerleştirilmesi esnasında, hayvanların bakım ve tedavisinde yerel yönetimlerin ve gönüllü kuruluşların iş birliği sağlanacak. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri sistemine kaydedilecektir.
Yasal Düzenlemeler ve Ötenazi Kuralları
Ötenazi ile ilgili durumlarda, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uygulama bağlamında dikkate alınarak, zor şartlar altında veteriner hekim tarafından karar verilecektir.
Yerel Yönetimlerin Yetkileri
Yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlarla ilgili süreçlerde, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde gerekli tedbirleri alma yetkisi bulunacak.
Teklifin Geleceği
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin beşinci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Toplantı, saat 14.00’te tekrar toplanmak üzere kapatıldı.