
Tekirdağ'da Üzüm Çekirdeklerinin Ekonomiye Katkısı
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, 5 yıl önce başlattığı projeyle üzüm çekirdekleri üzerinden yeni ürünler elde ederek ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor. Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Gamze Uysal Seçkin, bu mekanizmanın hayata geçmesiyle beraber, üzümün kabuğu ve çekirdeğinin de değerlendirilerek önemli bir ekonomik değer kazandığını belirtiyor.
Üzüm Çekirdeklerinden Elde Edilen Yağ
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, her yıl ortalama 50 ton üzüm işleyerek çıkan atıkları geri dönüştürüyor. Dr. Seçkin'in aktardığına göre, üzüm suyu üretiminden sonra kalan posalar, özel kurutma raflarında kurutularak işleniyor. Ardından çekirdekler yıkanmakta ve soğuk sıkım yöntemi ile yağları elde edilmektedir.
Sağlık Açısından Faydaları
Dr. Seçkin, "Üzüm çekirdeğinden elde ettiğimiz yağ, çeşitli ilaçların üretiminde ve gıda olarak tüketiminde kullanılıyor. Günlük beslenmemizde ve cilt bakımında fayda sağlıyor" diyerek ürünün sağlık yararlarını vurguladı. Ayrıca, üreticilere bu işlemler için her zaman teknik destek sunacaklarını da belirtti. Üreticilerin Gözünden Üzüm Çekirdekleri
Güçlü antioksidan özellikleri taşıyan üzüm çekirdeği, sağlık alanında birçok fayda sağlıyor. Dr. Seçkin, bu ürünlerin üreticiler tarafından genellikle atık olarak değerlendirildiğini ifade ederek, böyle ürünlerin aslında oldukça değerli olup, kan pıhtılaşmasını önleme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kalp-damar hastalıklarını önlemede yardımcı olduğunu belirtti.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce suyundan pekmez, şıra ve sirke gibi pek çok ürün elde edilen üzümün kabuğu ile çekirdeği de ekonomiye kazandırılıyor.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce suyundan pekmez, şıra ve sirke gibi pek çok ürün elde edilen üzümün kabuğu ile çekirdeği de ekonomiye kazandırılıyor.