Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TİHEK'ten Haşemayla Havuzda Giriş Engeline 10 İhlal Kararı

TİHEK, haşemayla havuz girmelerine izin verilmeyen kadınlarla ilgili 3 yıl içinde 10 ihlal kararı aldı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 17:00
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 17:00

TİHEK'ten Haşemayla Havuzda Giriş Engeline 10 İhlal Kararı

TİHEK'ten Haşemayla Havuzda Giriş Engeline 10 İhlal Kararı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), son 3 yıl içinde haşemayla havuza girmesi engellenen kadınlara yönelik verdiği ihlal kararları ile dikkat çekiyor. Anayasa'nın eşitlik, din ve vicdan özgürlüğü maddelerine dayanarak yapılan başvurularda, toplamda 10 ihlal kararı alındı.

Ayrımcılık İhlalleri

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, bir site yöneticisi ve görevlisi, bir kadınsite sakininin haşemayla havuza girmesine izin vermemesi, kişilerin dini inançlarına dayalı yaşam tarzlarına müdahalenin söz konusu olduğunu gösterdi. Bu tür ayrımcılık mağdurları, hukuki haklarını kullanarak TİHEK’e başvuruda bulundu.

TİHEK, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde aynı durumu yaşayan M.Ö. ve H.Ö.'nün başvurusunda, "Başvuranın dini inancı nedeniyle sunulan hizmetten eşit şekilde yararlanmasının engellendiği" yönünde karar vererek site yönetimine 50 bin lira idari para cezası verdi.

Havuza Giriş Engeli

Antalya'nın Serik ilçesinde B.A'nın başvurusunda, idari para cezası uygulandı. TİHEK, yapılan müdahalenin "meşru bir amaca yönelik olmadığını" belirtti ve tesettürlü mayo ile diğer yüzücü giysileri arasında hijyen açısından bir fark bulunmadığını vurguladı.

Bir başka olayda, T.A, otelinden yaptığı rezervasyon sırasında, havuza haşemayla girişin yasak olduğunu öğrendi ve bu durumu TİHEK’e bildirdi. TİHEK, otel yönetimini de benzer bir ayrımcılık nedeniyle idari para cezası ile cezalandırdı.

Uluslararası Hukuk Bağlamı

TİHEK’in kararlara dayandırdığı gerekçeler arasında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 24. maddesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin ilgili maddeleri yer alıyor. Bu bağlamda, inanç ve yaşam tarzına yönelik ayrımcılığın önlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Ayrımcılığa maruz kalan kadınların haklarını savunmak adına TİHEK’e başvurarak, adalet arayışlarını sürdürmeleri eşitlik ve özgürlük açısından önem taşıyor.