Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TİKA ve AMEXCID'den Tarım Alanında İş Birliği Anlaşması

TİKA ve AMEXCID, Meksika'da tarım sektörünün geliştirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzaladı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 06:22
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 06:22

TİKA ve AMEXCID'den Tarım Alanında İş Birliği Anlaşması

TİKA ve AMEXCID Arasında Tarım Sektöründe İş Birliği İmzası

Meksika’nın başkenti Meksiko’da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Meksika Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı (AMEXCID) arasında tarım sektörünü güçlendirmek amacıyla bir mutabakat zaptı imzalandı. Bu önemli gelişme, sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde bölgesel iş birliğini artırmayı hedefliyor.

MIKTA Toplantısında Önemli Görüşmeler

MIKTA (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya) Üst Düzey Kalkınma İşbirliği Ağı Toplantısı, Meksika Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli'nin liderliğindeki Türk heyeti, Meksiko Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ ve TİKA Meksika Ofisi Koordinatörü Fatih Abdi Çetin tarafından temsil edildi.

Meksikalı Bakanın Açıklamaları

Törende konuşma yapan Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, Meksika'nın Orta Amerika için iş birliği ve finansman çabalarını artırmayı, göçün kök nedenlerini ele almayı ve sürdürülebilir projeler geliştirmeyi amaçladığını belirtti.

Sembrando Vida Programı ile Tarımda İş Birliği

MIKTA toplantısının ardından TİKA ve AMEXCID arasında, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Küba'da tarımsal kalkınmayı destekleyecek olan Sembrando Vida programı için mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye'nin Rolü ve Gelecek Projeler

AMEXCID İcra Direktörü Gloria Sandoval Salas, "Kardeş ülke Türkiye, TİKA aracılığıyla bölgede gerçekleştirdiği kalkınma projeleriyle önemli bir aktör haline geldi." sözleriyle Türkiye'yi övdü. Uğur Tanyeli, anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini ve somut kalkınma projelerine dönüşeceğini vurguladı.

TİKA'nın, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda önemli katkılar sağlayacağına dikkat çeken Tanyeli, tarımsal kalkınma işbirliği programlarının önemine de değindi. Meksiko Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, TİKA'nın gerçekleştirdiği projelerin uluslararası alandaki etkisini artırdığını vurguladı.