TSKB'nin Yeni Raporu Yayımlandı
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomik Araştırmalar ekibinin periyodik yayımladığı Nitekim raporunun yeni sayısı, "Yükte Hafif Pahada Ağır 'Doğa Pozitif' Çerçeveye Ekonomik Bakış" başlığıyla yayımlandı.
Doğanın Ekonomik Etkileri
Yeni sayıda, su ve toprak gibi doğal kaynakların sağladığı filtrasyon, polenleşme, su, hava ve toprak kalitesi gibi ekosistem hizmetlerinin ekonomik faaliyetlere olan etkileri ele alınıyor. Ayrıca, mevcut ve olası risklerin yönetimi bağlamında doğa pozitif bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
Küresel Ekonomik Etkiler
Dünya Bankası'nın raporlarına atıfta bulunarak, ekosistemlerin yaşadığı kısmi bir çöküşün 2030 yılına kadar küresel üretimin %2,3'üne mal olabileceği ve ekonomik karşılığının 2,7 trilyon dolara ulaşabileceği belirtiliyor.
Doğal Sermayenin Düşüşü
1995-2018 yılları arasında düşük gelir seviyesine sahip ülkelerde kişi başına yenilenebilir doğal sermaye kaynaklarının %25 oranında azaldığı ifade ediliyor. Türkiye özelinde ise, aynı dönemde kişi başına üretilmiş sermayenin %142 artarken, yenilenebilir doğal sermayenin %20,1 azaldığı görülüyor.
Doğa Dostu Yatırımlar
PwC'nin verilerine göre, dünya ekonomisinde bir yılda üretilen değerin %55'inin doğadan kaynaklandığı ve büyük borsalardaki şirketlerin piyasa değerlerinin yarısından fazlasının ekosistem ve biyoçeşitliliğe bağlı olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, biyoçeşitliliği koruma amaçlı tahvillerin 2020'de %5 olan payının, 2023'te %16'ya çıkması dikkat çekiyor.
Ancak, küresel üretimin yaklaşık %7'sinin, yani 7 trilyon doların, doğayı olumsuz etkileyen faaliyetlere harcandığı, doğa dostu çözümlere ise yalnızca 200 milyar dolar ayrıldığı bildirilmektedir. Bu veriler, doğal sermayenin azalmasının yarattığı kaygıları artırırken, doğa dostu yatırımların önemini de vurguluyor.