Selanik Göçmenlerinden Geleneksel Bir Etkinlik
Her yıl düzenlenen "Türbe Dede Pilav Günü" etkinliği, Türkiye'ye göç eden Selaniklilerin kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor. Bu yılki etkinlik, Bağcılar'da yer alan Hasan Gürsu Camisi avlusunda gerçekleştirildi.
Belediye Başkanının Açıklamaları
Etkinlikte konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, bu özel günün köklerinin Selanik Kavala bölgesine dayandığını vurguladı. Özdemir, "Türbe Dede Pilav Günü, yaralı bir askerin vasiyeti ile başladı ve mübadele sonrasında Türkiye'ye göç ettikten sonra da yaşatıldı" dedi.
Yemek Hazırlıkları ve İkram
Her yıl artan katılımla gerçekleştirilen etkinlikte bu sene 91 küçükbaş hayvanın kesildiğinin ve 300 dana eti eklenerek, toplamda 2 ton pilav hazırlandığının bilgisini veren Özdemir, toplamda 10 bin kişilik yemek hazırlandığını belirtti. Etkinlik, vatandaşların oluşturduğu uzun kuyruklarla devam etti.
Özel Bir Anma
Özdemir, Mahmutbey Mahallesi'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, "Cumhuriyet tarihimizle eş değer bir geçmişi var Türbe Dede Pilavımız. Bu yıl 10 Kasım haftasıyla da örtüşüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını anmak için buradayız" sözlerini kullandı. Aynı zamanda, 10 Kasım'da Hasan Gürsu Camii'nde Atatürk anısına mevlit okutulacağını duyurdu.
Katılımcılar
Etkinliğe Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Mahmutbey Selanikliler Derneği Başkanı Mümin Gürsu ve pek çok vatandaş katıldı.
Nüfus mübadelesiyle Türkiye'ye göç eden Selaniklilerin 1923'ten bu yana yaşattığı "Türbe Dede Pilav Günü" etkinliği Bağcılar'da yapıldı.
Nüfus mübadelesiyle Türkiye'ye göç eden Selaniklilerin 1923'ten bu yana yaşattığı "Türbe Dede Pilav Günü" etkinliği Bağcılar'da yapıldı.