Uzayda Tarıma Yönelik Yeni Proje
Türk bilim insanları, uzayda insanlı kolonilerde bitkisel üretimi sağlamak için başarılı bir projeye imza atıyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde yürütülen bu çalışmanın başında Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday yer alıyor. Proje, TÜBİTAK tarafından destekleniyor.
Proje Detayları
Proje, "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" başlığıyla, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul tarafından hazırlandı. Bu çalışma, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.
Sürdürülebilir Üretim Hedefi
Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, Ay ya da Mars regolitlerinin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Uzayda besin elementleri bakımından yetersiz toprak benzeri regolitlerde ekstrem öncül bitki yetiştirmenin amaçlandığını belirtti. Uzilday, "Bu amaçla ilgili moleküler mekanizmaların aydınlatılması hedefleniyor," açıklamasında bulundu.
Domates Üretiminde Yenilikçi Yaklaşım
Uzilday, regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisinin besin elementi eksikliği koşullarında sinyal görevi olan mekanizmaların araştırılacağını ifade etti. Bu sayede regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılması için literatürde ilk defa verilerin elde edilmesi planlanmakta.
Rektörden Tepkiler
Proje ekibini kutlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın daha önce de uzayda çalışmalar yaptığını belirterek, bu projenin önemi üzerine de vurguda bulundu. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da Uzilday'ın önceki projesinde yer almıştı.
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın (sağda) yürütücülüğündeki TÜBİTAK tarafından desteklenen "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" isimli projeyle, Ay ve Mars'ta kurulacak insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretimin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak (sağ 2), Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday (sağda), Doç. Dr. Barış Uzilday (solda) ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul'u (sol 2) tebrik etti.