Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türk Dergiciliğinin Öncüsü: Asım Gültekin'in Anısı

Asım Gültekin, genç dergicilere ilham veren gazeteci ve yazar olarak unutulmaz bir miras bıraktı. 45 yaşında hayata veda etti.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 20:18
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 20:18

Türk Dergiciliğinin Öncüsü: Asım Gültekin'in Anısı

Asım Gültekin: Dergi ve Kitap Aşığı

1975 yılında Amasya'nın Taşova ilçesinde hayata gözlerini açan Asım Gültekin, üzerinde hiç çıkarmadığı yeleği ile genç dergiciler arasında "derviş babası" olarak tanındı. Vefatının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, bıraktığı miras hala hissediliyor.

Eğitim Hayatı ve Kariyeri

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tamamlayan Gültekin, çeşitli illerde öğretmenlik ve mentörlük yaptı. 2008 yılında İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği tarafından "Yılın Öğretmeni" seçildi.

Dergi Hayatındaki Rolü

Asım Gültekin, vefatına dek birçok derginin yayın hayatına başlamasına katkıda bulundu ve uzun bir süre Türkiye Dergiler Birliği’nin başkanlığını yürüttü. Ayrıca, Dünya Dergiler Birliği ile Dünya Türkçe Dergiler Birliği gibi önemli kuruluşların kurucuları arasında yer aldı.

Dergi Günleri Etkinliği

"Dergi Günleri" etkinliği ile dergi fuarlarını başlatan öncü isim olarak gençlerle yetişkinler arasında köprüler kurdu. Kosova'dan Azerbaycan'a, Pakistan'dan Fas'a kadar geniş bir coğrafyadaki dergilerin fuara katılmasını sağladı.

Etimoloji ve Yayıncılık Faaliyetleri

Dil ve etimolojiye duyduğu ilgi sebebiyle Dil Evi Etimoloji Topluluğunu kuran Gültekin, topluluğun düzenlediği edebiyat okuma etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Ayrıca, Biat, Seher ve Kitap Postası gibi dergileri yayımladı.

Dünya Bizim

Asım Gültekin, kültür sanat haberlerinin derlendiği Dünya Bizim sitesinin kurucu ortaklarındandı ve burada uzun yıllar genel yayın yönetmenliği yaptı. Ayrıca birçok gazete ve dergide kültür üzerine yazılar yazdı.

Kitapları ve Mirası

Yazmış olduğu "Alışmak Ölümüne Karşı" ve "Birden Bine Türkçe'de Sayıların Kökeni Üzerine Denemeler" gibi eserler, edebiyat dünyasında önemli yer edindi. Vefatından sonra "Uçtun Yine Deli Gönül" adlı kitabı okuyucularıyla buluştu.

Evli ve iki çocuk babası olan Gültekin, 22 Temmuz 2020'de 45 yaşında Yalova'da hayata veda etti. Bugün onun anısı, dergi ve kitap dünyasında yaşamaya devam ediyor.