
Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı
Antalya'da Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.
Prof. Dr. Osman Mert'in Açıklamaları
Çalıştayda konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, "Ortak alfabe bizi bir araya getirdi. Burada toplanma nedenimiz 34 harfi tartışmak değil, o konu çok şükür bitti. Bundan sonra yarını konuşacağız" dedi.
Mert, alfabe değişiminin zorluğuna ve geçen yıl Bakü'deki toplantıya da atıfta bulunarak, o dönemde ümitsizliğe düştüklerini belirtti. Ancak sonunda ortak bir kararla alfabe değişiminin kabul edildiğini vurguladı.
Ortak Değerler ve Dil
Toplantının önemine değinen Mert, "Bizi bu masanın etrafında toplayan ortak değerlerimiz ve dilimiz. Onun için değerlerimiz, dilimiz ve geçmişimiz çok kıymetlidir" dedi.
Türk dilinin geniş coğrafyaya yayılması hakkında bilgiler veren Mert, "Atalarımız 8. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar ortak alfabede buluştular. Oğuzlar ve Kırgızlar Köktürk harfleri kullanıyordu" şeklinde konuştu.
Alfabenin Siyasi ve Akademik Tarafı
Alfabenin hem akademik hem de siyasi bir konu olduğunu ifade eden Mert, "34 harflik çerçeve üzerinde büyük bir uzlaşı sağladık. Ortak alfabe bizi bir araya getirdi" dedi. Ayrıca, Türk Dil Kurumu'nun sadece Türkiye'ye ait bir kurum olmadığını, bütün Türk lehçeleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Çalıştay, yarın sona erecek.
Antalya'da Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.
Antalya'da Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.