Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu

Türkçe konuşan ülkeler için tarihi bir adım; satrançta güç birliği oluşturuldu.

Yayın Tarihi: 26.09.2024 10:49
Güncelleme Tarihi: 26.09.2024 10:49

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Tescillendi

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE), Budapeşte'de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği'nin kurulmasını onayladı. Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, bu kararı "tarihi bir adım" olarak nitelendirerek, Türk dünyası adına duyduğu gururu dile getirdi.

Tulay: "Diplomatik Bir Zafer"

Gülkız Tulay, FIDE Genel Kurulu'nda alınan kararın Türk satrancının başarısı olduğunu ifade ederek, "Bu süreç yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu birliğin kurulması, Türk dünyasında satranç sporunu daha güçlü temsil etmemize olanak tanıyacak," dedi.

Genç Sporcular İçin Fırsatlar

Tulay, ayrıca Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği'nin, genç satranç sporcularının uluslararası alanda daha fazla deneyim kazanmalarına katkı sağlayacağını belirtti. Birliğin, Türkçe konuşan ülkeler arasındaki iş birliğini artırarak, satranç kültürünü geniş kitlelere ulaştıracağını vurguladı.

Birliğin Amacı

Kurulan birlik, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Türkçe konuşan ülkelerden oluşuyor. Birliğin hedefi, söz konusu ülkelerde satrancı geliştirmek ve sosyal projeler hayata geçirmek. Ayrıca, Türkçe'nin FIDE'de resmi diller arasına girmesi için önemli bir adım olacağı kaydedildi.

Geçmişten Bugüne Bağlantı

Geçen yıl Azerbaycan'da gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında Türk Dünyası Satranç Birliği'nin kurulması kararı alınmıştı. Şimdi, Türkçe konuşan ülkeler için güçlü bir satranç birlikteliği resmen hayata geçiyor.

45. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın düzenlendiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan...

45. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın düzenlendiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Genel Kurulunda, Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliğinin kurulması kabul edildi. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay (sağ 4) da genel kurula katıldı.