Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Eyyam-ı Bahur Sıcaklarına Giriş Yapıyor

Ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcakları Türkiye'yi etkisi altına alacak. Uzmanlar kuraklık ve iklim krizi alarmı veriyor.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 15:14
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 15:14

Türkiye Eyyam-ı Bahur Sıcaklarına Giriş Yapıyor

Türkiye Eyyam-ı Bahur Sıcaklarıyla Karşı Karşıya

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayının başında ülkemizin eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisine gireceğini açıkladı.

Sıcaklıkta Rekor Artışlar

Prof. Dr. Tağıl, "Bu yıl, eyyam-ı bahur dönemi sıcak fakat Doğu Akdeniz'de oluşacak alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığı yüksek," dedi. Türkiye'nin, iklim değişikliği nedeniyle en hızlı ısınan bölgelerden biri olduğunu vurguladı.

Küresel Sıcaklık Rekorları

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de son 13 ayda sıcaklık rekorları kırıldı. Tağıl, "Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok yer yüksek sıcaklıklarla kuraklık alarmı veriyor," şeklinde konuştu.

Kuraklık ve Yangın Riski

22 Temmuz tarihinde küresel ortalama yüzey sıcaklığının rekor kırdığını belirten Tağıl, "Kuraklık en üst seviyelerde ve bu durum, orman yangınlarını da beraberinde getiriyor," dedi.

Sıcak Hava Dalgalarının Etkileri

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin 31 Temmuz-7 Ağustos arasında yaşanacağını belirten Tağıl, "Kuzeyden gelen serin hava, sıcak hava ile karşılaşarak yağış oluşturabilir," şeklinde ekledi.

İklim Krizi ve Adaptasyon Gerekliliği

Bu durumun sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Bölgesi için uygulandığını söyleyen Tağıl, iklim krizinin etkilerini azaltabilmek için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.