Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarını Yakaladı

Türkiye, kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarına ulaştı. 6 bin nakil yapılıyor, ölüm riski azaldı.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 11:07

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarını Yakaladı

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Önemli Bir Mesafe Aldı

Türkiye, kök hücre nakillerinde Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri standartlarına ulaşarak oldukça önemli bir konuma geldi. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye'nin kök hücre nakil alanındaki tecrübesi ve altyapısı ile dikkat çektiğini belirtti.

Kök Hücre Naklinin Önemi

Akut lösemi, lenfoma ve multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastaları için kritik bir tedavi olan kök hücre nakli, hastaların hayatlarını kurtarma potansiyeline sahiptir. Kök hücre nakilleri, otomatik (hastanın kendi hücreleri ile) ya da allojenik (başka birinden alınan hücreler) olarak gerçekleştirilebilmektedir.

TÜRKÖK Projesi ile Koordinasyon

Türkiye'de kök hücre nakli bekleyen hastalar için en uygun donörlerin bulunabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesi büyük bir önem taşımaktadır. Prof. Dr. Erkurt, Türkiye'de kök hücre nakil merkezi sayısının 100'ü geçtiğini ifade etti.

Ücretsiz Tedavi İmkanları

Türkiye genelinde yılda yaklaşık 6 bin kemik iliği nakli gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Erkurt, Türkiye'nin bu alanda Avrupa'da 4. sırada yer aldığını vurguladı. Kemik iliği nakilleri ve kanser tedavilerinin tamamının SGK kapsamında ücretsiz olarak yapıldığını dile getirdi.

Kök Hücre Bağışının Önemi

Prof. Dr. Erkurt, kök hücre bağışında bulunmanın önemine dikkat çekerek, "Ben de kök hücre bağışçısıyım. 5 yıl önce bu işe gönüllü oldum ve uygun bir hasta için bağışta bulunmaya hazırım" dedi. Bağış sürecinin korkulacak bir şey olmadığını da belirtti.

Kök Hücre Bağış Süreci

Kök hücre bağışı süreci, 4 günlük bir aşı uygulaması ve toplamda 2 saat süren bir toplama işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Prof. Dr. Erkurt, eskinin zor yöntemlerinden çok daha kolay hale getirilen bu sürecin herkesin katılabileceği bir işlem olduğunu belirtti.

Kök Hücre Nakillerinde Ölüm Riski Azaldı

Son olarak, kök hücre nakillerinde ölüm riskinin belirgin şekilde azaldığını ifade eden Prof. Dr. Erkurt, "Türkiye, yüksek tecrübesi ve altyapısıyla, kök hücre naklinde mortalite oranlarını %10'un altına düşürmüştür" dedi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi...

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, akut lösemi, lenfoma, multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastaları için hayati önem taşıyan kök hücre nakli ve kök hücre bağışının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erkurt, Türkiye'nin artık kök hücre nakillerinde çok yüksek bir tecrübeye ve altyapıya sahip olduğunu, Avrupa ve ABD standartlarında hizmet sunduğunu bildirdi.