Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Uluslararası Yatırım Vizyonu: 2028 Hedefleri

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye'yi global yatırım merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 14:04
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 14:04

Türkiye'nin Uluslararası Yatırım Vizyonu: 2028 Hedefleri

Türkiye'nin Yeni Yatırım Stratejisi

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024-2028 dönemini kapsayan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi'ni kamuoyuna duyurdu. Bu strateji ile birlikte, ülkemizin küresel sermaye akımlarından aldığı payın nitelikli yatırımlarla artırılması ve 2028 yılı itibarıyla %1,5 seviyesine çıkartılması amaçlanıyor.

Ekonomik Reformlarla Hedeflenen Kalkınma

Yılmaz, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, uluslararası doğrudan yatırımlar yoluyla üretim ve ihracatın arttırılarak cari fazla odaklı kalkınma hedefleri doğrultusunda reform çalışmalarının sürekli devam ettiğini vurguladı.

Yeni Strateji ve Hedefleri

Cevdet Yılmaz, Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi hakkında şu bilgileri paylaştı: "Bu strateji, küresel ekonomik coğrafyanın değiştiği bir dönemde ülkemizi dünyanın önde gelen yatırım, üretim ve ihracat merkezi haline getirmeye yönelik bir yol haritası sunmaktadır. Uzun vadeli kalkınma hedeflerine ulaşmak için yeşil, dijital dönüşümü destekleyen, yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan nitelikli yatırımları ülkemize çekmeyi planlıyoruz."

Nitelikli Yatırım Alanları

Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin nitelikli yatırım alanlarını şu başlıklar altında sıraladı:

  • İklim Dostu Yatırımlar
  • Dijital Yatırımlar
  • Küresel Tedarik Zinciri Odaklı Yatırımlar
  • Bilgi Yoğun Yatırımlar
  • Nitelikli İstihdam Sağlayan Yatırımlar
  • Katma Değerli Hizmet Yatırımları
  • Nitelikli Finansal Yatırımlar
  • Bölgesel Kalkınmayı Destekleyen Yatırımlar

Son olarak, Yılmaz, stratejinin etkin bir şekilde uygulanması için paydaş kurumlarla işbirliği yapacaklarını ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu bünyesinde takip edileceğini ifade ederek, eylem planının hazırlanmasında katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.