Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede Güçleniyor

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Abdulkadir Polat, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede güçlendiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 11:04
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 11:04

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede Güçleniyor

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İleri Adımlar Atıyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Türkiye'nin iklim değişikliği nedeniyle artan orman yangınlarıyla mücadelesinin önemine dikkat çekti.

Yangınlarla Mücadelede Yeni Stratejiler

Polat, iklim krizinin etkisiyle orman yangınlarının sayısının artığını, ancak Türkiye'nin geliştirdiği hava filosuyla bu alanda sayılı ülkelerden biri haline geldiğini ifade etti. Yaz mevsimiyle birlikte yangın sayısında olağanüstü bir artış gözlemlendiğini belirtti.

"Yangınlardan önce, yangın esnasında ve sonrasında üç ana kategoride çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve personelimizi eğitmek büyük önem taşıyor. Ayrıca, ormanlık alanlarda yanıcı maddelerin temizlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz," dedi.

İnsansız Hava Araçlarıyla Erken Tespit

Polat, Türkiye'nin orman yangınlarının tespitinde İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanan iki ülkeden biri olduğunu vurguladı. Yangınlar anında tespit edilerek hemen müdahale edilebiliyor.

"İHA’larımız, 1 dakika içinde yangın alanını tarayarak durumu yangın yönetim merkezine bildiriyor. Böylece müdahale süreci hızlanıyor," şeklinde bilgi verdi.

Yanan Alanların Yeniden Ağaçlandırılması

Yangın sonrası ağaçlandırma çalışmalarının hızla gerçekleştirildiğini belirten Polat, "Yanan alanlar, bir yıl içinde fidanlarla buluşturuluyor. Anayasal olarak ağaçlandırma dışında başka bir işlem yapılamaz," diye ekledi.

Polat, Antalya'da uluslararası yangın eğitim merkezi kurarak personelin yangın müdahale becerilerini artırdıklarını da sözlerine ekledi.

Herkes İçin Ormanların Önemi

Ormanlar, insanlığın geleceği ve ciğeri olarak tanımlanıyor. "İklim değişikliğinin etkisi, tüm ülkeleri etkiliyor. Orman kaybı, hepimizin nefes kaybı anlamına gelir," dedi.

Polat, bu konuda medyanın rolünü vurguladı ve ülkeler arası işbirliğinin gerekliliğini dile getirdi.