Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatına Tam Üyeliğini Destekliyor

Türkiye, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatına tam üye olmasını arzuladığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 12:39
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 12:39

Türkiye, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatına Tam Üyeliğini Destekliyor

Türkiye ve Türkmenistan İlişkileri Güçleniyor

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) katılımının önemini vurguladı.

Bağımsızlığın Önemi

Demirok, Türkiye'nin Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak, bu bağımsızlığın pekişmesi için Türkiye'nin üzerine düşeni yapmayı sürdürdüğünü belirtti.

Karşılıklı İşbirliği ve Ticaret Hacmi

Türkiye, 2023 yılında Türkmenistan ile toplam ticaret hacmini 2,6 milyar dolara yükseltti. Demirok, bu rakamın daha da artmasını beklediklerini ve 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Türkmenistan'ın TDT Üyeliği

Ahmet Demirok, Türkmenistan'ın 2021 yılında TDT'ye gözlemci üye olduğunu belirterek, bu adımın Türk dünyasıyla işbirliğini güçlendireceğine inandığını vurguladı.

Enerji Alanında İşbirlikleri

Türkiye'nin Türkmenistan ile enerji alanında da işbirliği yaptığını ve önemli mutabakatlar imzaladığını belirten Demirok, doğal gazın Türkiye ve Avrupa'ya taşınması konusunda Türkiye'nin stratejik rolüne dikkat çekti.

Stratejik Konum ve Ulaşım Hatları

Demirok, Türkmenistan'ın ulaşım açısından önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, "Türkmenistan, doğu-batı ve kuzey-güney koridorlarıyla lojistik taşımacılığın potansiyelini artırmaya çalışmaktadır," dedi.

 Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkileri ve...

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkileri ve iki ülkenin işbirliklerini AA muhabirine değerlendirdi.