Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye ve Körfez Ülkeleri Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Başladı

Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması için ilk tur müzakereleri Ankara'da yapıldı.

Yayın Tarihi: 31.07.2024 09:32
Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 09:32

Türkiye ve Körfez Ülkeleri Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Başladı

Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Başladı

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında serbest ticaret anlaşması (STA) için ilk müzakereler gerçekleştirildi.

Ankara'da Gerçekleşen İlk Toplantı

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, müzakerelerin ilk oturumu Ankara'da yapıldı ve ticaretin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. Bu müzakereler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi tarafından mart ayında imzalanan ortak bildiri çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Müzakerelerde Ele Alınan Konular

İlk tur müzakerelerde, anlaşmanın kapsamı içerisinde yer alan mal ticareti, menşe kuralları, müteahhitlik, turizm ve sağlık gibi alanlara dair detaylı görüşmeler yapıldı. İki taraf, müzakerelere çevrim içi toplantılarla devam etmeyi ve yılın son çeyreğinde Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde ikinci tur müzakereleri yapmayı planlıyor.

Dünya Ticaret Hacmi ve Olası Faydaları

KİK üye ülkelerinin dünya ile olan toplam ticareti 2,4 trilyon dolar olarak öngörülüyor. Türkiye ile KİK üyeleri, bu anlaşmayla birlikte dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birini oluşturmak için önemli bir adıma imza atmayı hedefliyor.

Bir yandan ticaret ilişkilerini geliştirme hedefi güderken, diğer yandan karşılıklı yatırımları artırmak için de zemin hazırlayacak olan bu anlaşma, turizmden sağlığa, eğitimden lojistik ve bilişime kadar geniş bir yelpazede fırsatlar sunacak.

Türk Firmalarına Yeni Fırsatlar

KİK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doha'daki Körfez İşbirliği Konseyi ile düzenlenen 44. Zirvesi sonrasında Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını öncelikli bir konu haline getirmiştir. Türkiye, geçtiğimiz yıl KİK üyesi ülkelerle 31,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmıştır.

Bu ülkeler, son dönemlerde Türk firmalarına müteahhitlik, lojistik ve turizm gibi alanlarda önemli fırsatlar sunmakta ve Türkiye'deki yatırımlarını artırmaya yönelik adımlar atmaktadır.