Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye ve Libya Arasında Kalkınma İşbirliği Mutabakatı İmzalandı

TİKA ve Libya Dışişleri Bakanlığı, kalkınma işbirliği için mutabakat zaptı imzaladı. Törende önemli projelere yönelik anlaşmalar da yapıldı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 17:36
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 17:36

Türkiye ve Libya Arasında Kalkınma İşbirliği Mutabakatı İmzalandı

Türkiye ile Libya'dan Önemli Adım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Libya Dışişleri Bakanlığı arasında kalkınma işbirliği için mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreni, Libya'nın başkenti Trablus'taki Dışişleri Bakanlığı Binası'nda gerçekleştirildi.

Önemli İsimlerin Katılımıyla Gerçekleşti

İmza törenine, Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Zeydan, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Güven Begeç, TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve TİKA Trablus Koordinatörü Ali Suha Bacanakgil katıldı. TİKA'nın Libya'daki faaliyetlerinin yasal zemin kazanmasını sağlayan bu mutabakat, Libya tarafından Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliği İdaresi Müdürü Eşref e-Taib ve Türkiye tarafından TİKA Başkanı Serkan Kayalar tarafından imzalandı.

Libya'daki Projelerin Yasal Temeli Oluşturuldu

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Zeydan, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, TİKA yetkililerinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zeydan, bu mutabakatın, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek için önemli bir adım olduğunu belirtti.

TİKA Projeleri Devam Edecek

TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Libya halkı için projelere 2010'lu yılların başından itibaren devam ettiklerini ifade ederek, bu mutabakat ile Libya'daki faaliyetlerin yasal zeminini oluşturduklarını vurguladı.

Turgut Reis Külliyesi'nin Restorasyonu

Törende ayrıca TİKA'nın Trablus Eski Şehir'deki Turgut Reis Külliyesini restore etmesi için protokol imzalandı. Kayalar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un direktifi ile bu tarihi yapının restorasyonuna başlanacağını açıkladı.

Kayalar, "Geçtiğimiz yıllarda bu türbe çeşitli hasarlar gördü. Libya Devleti ile işbirliği içerisinde bu yapının ihyasına yönelik önemli bir anlaşmayı imzaladık," dedi.