Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TÜRKPATENT Akademi ile Fikri Mülkiyet Eğitimi Artırılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TÜRKPATENT Akademi'nin açılışında, dijital eğitimle fikri mülkiyet alanında insan kaynağını genişleteceklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 02.01.2025 16:24
Güncelleme Tarihi: 02.01.2025 16:24

TÜRKPATENT Akademi ile Fikri Mülkiyet Eğitimi Artırılacak

TÜRKPATENT Akademi Tanıtım Töreni

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜRKPATENT Akademi Tanıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada, fikri mülkiyet alanında nitelikli insan kaynağı oluşturmanın önemine dikkat çekti. Kacır, "TÜRKPATENT Akademi ile coğrafi engelleri ortadan kaldırarak ülkemizin her köşesinden katılımcılara ulaşacak, zaman ve mekandan bağımsız bir dijital akademi kuruyoruz" dedi.

İnovasyonun Önemi

Kacır, "İnovasyon"un insan potansiyelini ekonomik ve sosyal değere dönüştürdüğünü vurguladı. Ulaşım ve iletişim imkanlarının gelişmesinin, çeşitli ürün ve hizmetlere erişimi artırdığını belirtti.

Bakan, "Dünyanın en başarılı şirketlerinin değeri, çoğunlukla ellerindeki fikri sermaye ile belirleniyor. Bu nedenle, ülkemizin yenilikçi ve rekabetçi ürün sunma yeteneğini artırmak, Milli Teknoloji Hamlemizin başarısı için kritik" ifadelerini kullandı.

Ar-Ge ve İnovasyon Çalışmaları

Kacır, son 22 yıl içinde 1600'ü aşan AR-GE ve tasarım merkezinin açıldığını, inovasyon kültürünün özel sektörde benimsenmesini sağladıklarını söyledi. Ayrıca, 105 teknoparkta 11 binden fazla yenilikçi girişimin desteklendiğini belirtti.

Patent Başvurularındaki İlerleme

Geçerli tescile sahip sınai mülkiyet portföylerinin 22 yılda 93 binden 2 milyonun üzerine çıktığını aktaran Kacır, "Yerli patent başvurularında dünya sıralamasında 12'nci, marka başvurularında 6'ncı sıradayız" dedi. 2024 yılında yerli patent başvuru sayısının 10 bin 186’ya ulaştığını vurguladı.

TÜRKPATENT'in Rolü

Kacır, geçmişte buluşçuların yurt dışında patent raporu almak için beklemek zorunda kaldıklarını, ancak 2017’den itibaren bu raporların TÜRKPATENT tarafından hazırlandığını dile getirdi. Ayrıca, 310 sınai mülkiyet biriminde 492 danışmanın farkındalık oluşturmak için görev yaptığını belirtti.

TÜRKPATENT Akademi'nin Geleceği

TÜRKPATENT Akademi’nin 1200 dakikadan fazla eğitim içeriğine sahip olduğunu söyleyen Kacır, önümüzdeki dönem dijital kitap ve yayınlarla daha fazla içerik sunacaklarını belirtti. Katılımcıların başarıyla tamamladıkları eğitimlerin dijital rozet ile tescil edileceğini ekledi.

Dijital Dönüşüm Projeleri

Bakan Kacır, Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi'nin TÜRKPATENT'in yazılım altyapısını güçlendireceğini ve başvuruların daha hızlı analiz edilmesini sağlayacağını belirtti. Bu eş zamanlı olarak, başvuru süreçlerinin bürokratik engellerinin azaltılmasına da katkı sağlayacak.

Coğrafi İşaretlerin Önemi

Kacır, Türkiye'nin 1680 yerli coğrafi işaret tesciliyle dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu, AB coğrafi işaret tescil sayısının da geçen yıldan bu yıla 29'a yükseldiğini belirtti. Bu çerçevede, ülkenin kültürel mirasının korunmasının yanı sıra yenilikçi sanayiye entegre edilmesi için de çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kurumda düzenlenen Türk Patent ve Marka Kurumu...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kurumda düzenlenen Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Akademi Tanıtım ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi İmza törenlerine katılarak konuşma yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kurumda düzenlenen Türk Patent ve Marka Kurumu...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kurumda düzenlenen Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Akademi Tanıtım ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi İmza törenlerine katılarak konuşma yaptı.