Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

UNDP Destekli Kalıcı Organik Kirleticilerle Mücadele Projesi Tamamlandı

UNDP'nin desteklediği projede kirlenmiş sahaların yönetimi için 698 kişiye eğitim verildi.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 11:05
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 11:05

UNDP Destekli Kalıcı Organik Kirleticilerle Mücadele Projesi Tamamlandı

Kalıcı Organik Kirleticilerle Mücadele Projesi Sona Erdi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Kalıcı Organik Kirleticilerle Kirlenmiş Sahaların Tespiti ve İyileştirilmesi Projesi, 5 yıllık çalışmanın ardından başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında kirlenmiş sahaların Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olarak yönetimi hedefiyle yüzlerce kişiye eğitim verildi.

Projenin Önemi ve Hedefleri

UNDP, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği yaparak yürüttüğü projeyle kalıcı organik kirleticilerin (KOK) insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçladı. Projenin toplam değeri 2 milyon Avro olup, Avrupa Birliği IPA II fonu ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildi.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "KOK'ların uzun ömürlü olmasının yanı sıra hareket edebilir olmaları nedeniyle büyük bir tehdit oluşturduğunu" belirterek, "Türkiye'nin kirlenmiş sahaları yönetme kapasitesinin artırılmasına destek oluyoruz ve daha temiz bir gelecek için adımlar atıyoruz" dedi.

Eğitim ve Kapasite Geliştirme Çalışmaları

Projede, Türkiye genelinde toplam 81 ilde 698 kişi, 17 eğitim, 10 çalıştay ve 4 istişare toplantısı ile bu konuda eğitim aldı. Katılımcıların %86'sı, eğitimlerin mesleki hayatlarına katkı sağladığını belirtti. Eğitimler sayesinde, AB düzenlemelerini daha iyi uygulama ve KOK denetimlerinde performanslarını artırma konularında bilgi sahibi olduklarını ifade ettiler.

Projeye ek olarak, çevrimiçi genel sağlık riski değerlendirme yazılımı da geliştirildi. Bu yazılım, çalışanların saha örneklem sonuçlarını etkili bir şekilde değerlendirmesine olanak tanıyarak veri doğruluğunu artırdı.

Uluslararası İş Birliği ve Araştırmalar

Projede ayrıca Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve İtalya’ya düzenlenen çalışma ziyaretleri ile teknik araştırmalar yapıldı. UNDP uzmanları ve ilgili bakanlık, "Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik" gibi kılavuzları güncelledi. Bu revizyonlar, Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi'ne entegre edilerek verilerin standardizasyonunu sağladı.

Çocuklar İçin Bilinçlendirme Faaliyetleri

Çocukları çevresel bilinçlendirme amaçlı, temiz toprak temalı bir boyama kitabı hazırlandı. Bu bilgi kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.