Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Venezuela Seçimlerine Uluslararası Tepkiler

Venezuela'daki seçim sonuçları, farklı ülkelerden katılan tepkilere neden oldu. Bazıları tebrik ederken, diğerleri sonuçları reddetti.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 12:14
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 12:14

Venezuela Seçimlerine Uluslararası Tepkiler

Uluslararası Tehditler ve Tebrikler

Venezuela'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde mevcut lider Nicolas Maduro'nun kazandığı açıklanmasının ardından, uluslararası toplumdan çeşitli tepkiler geldi.

Sonuçları Reddeden Ülkeler

Şili, Uruguay, Kosta Rika gibi ülkeler seçim sonuçlarını tanımadıklarını duyurarak, bu sonuçlara itiraz ettiklerini açıkladılar. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, sonuçların güvenilirliğine dair şüphe duyduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Japonya'da yaptığı açıklamada, sonuçlardan derin endişe duyduklarını ifade etti.

Tebrikler ve Destekleyen Ülkeler

Diğer yandan, Bolivya, Küba ve Nikaragua gibi ülkeler Maduro'yu tebrik eden mesajlar gönderdi. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Venezuela halkının seçimine saygı duyduklarını dile getirdi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Maduro’nun zaferini bir 'tarihi zafer' olarak nitelendirerek, Venezuelalıların cesaretine vurgu yaptı.

Uluslararası Toplumun Değerlendirmeleri

İspanya ve İtalya Dışişleri Bakanları da sonuçların şeffaf bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası gözlemcilerin sürece dâhil edilmesini talep ettiler.

Venezuela'da muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez, seçim sonuçlarını reddettiklerini açıkladı. Ülke genelinde bu tür tartışmalar, siyasi belirsizlikleri artırıyor.