Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Verilerin Geleceği: Tehdit mi, Fırsat mı?

Veri uzmanı Abdurrahman Muhammed, verinin yeni dönemin petrolü olduğunu ve yapay zekanın gelişimindeki önemini vurguluyor.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 11:06
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 11:06

Verilerin Geleceği: Tehdit mi, Fırsat mı?

Veriler: Çağın Petrolleri

Abdurrahman Muhammed, veri merkezi uzmanı, günümüzde verilerin farklı bir önem kazandığını söylüyor. Yapay zeka ve teknolojinin gelişimi ile birlikte veri, hem kişisel gizlilik açısından riskler taşırken hem de yeni global düzenin itici gücü haline geliyor.

Teknolojinin Temeli: Veri

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir büyük teknoloji şirketinde görevli olan Muhammed, tarihi süreçte petrol ve enerjinin sanayi devrimindeki rolünü hatırlatarak, "Artık veri bu dönemin can damarı. Gelecekte başarı, veri miktarıyla ölçülecek. Yani veriyi elinde tutanlar dünyaya hükmedebilecek." diyor.

Verinin Dönüşümü

Muhammed, zaman içinde verinin tanımının değiştiğine dikkat çekiyor. Eskiden sadece kişisel bilgilerden oluşan veri kapsamı, şimdi internet üzerindeki aktiviteler, izlenen videolar ve ilgi alanları gibi geniş bir yelpazeye sahip oldu.

Yeni Teknolojiler ve Sağlık

Verinin günümüzde sağlık sektöründe de önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Muhammed, yapay zekanın sağlık verileriyle yeni nesil ilaçlar üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor. "Veriler, insanların gelecekte karşılaşabileceği hastalıkları tahmin etmekte kullanılabilir," şeklinde ekliyor.

Sosyal Medyanın Rolü

Muhammed'e göre, sosyal medya şirketleri, her ne kadar eleştirilse de bilgi akışını sağlamak açısından kritik bir rol oynuyor. Bu platformlar sayesinde bilgi paylaşımları yapılıyor, çeşitli toplumların deneyimleri birbirine aktarılıyor. Bu durum, toplumsal hareketlerin oluşmasında etkili olabiliyor.

Sonuç: Sorumluluk ve Gelecek

Muhammed, veri gizliliğinin korunması için hükümetlerin ve teknoloji şirketlerinin sorumluluk alması gerektiğini belirtiyor. "Teknoloji geliştikçe, yasaların da bu gelişimle paralel olarak ilerlemesi şart," diyerek sözlerini tamamlıyor.