Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Video Oyunu Performans Sanatçıları Grevde: Yapay Zeka Endişeleri Artıyor

ABD'de SAG-AFTRA, yapay zeka nedeniyle video oyunu performans sanatçılarını greve yönlendirdi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 11:25
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 11:25

Video Oyunu Performans Sanatçıları Grevde: Yapay Zeka Endişeleri Artıyor

ABD'de Yapay Zeka Nedeniyle Grev Kararı

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ile Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA), yapay zeka konusundaki müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından video oyunu performans sanatçıları için grev kararı alındığını duyurdu.

SANATÇILARDAN AÇIKLAMA

SAG-AFTRA'dan gelen açıklamalarda, sanatçıların video oyunlarında karakterleri seslendiren ve kamera önünde çalışan profesyonelleri kapsayan "İnteraktif Medya Anlaşması"nı imzalayan oyun şirketlerine karşı grev başlattıkları ifade edildi.

MÜZAKERELER NEDEN BAŞARISIZ OLDU?

Yaklaşık iki yıl süren müzakerelerde, bir dizi konuda anlaşmaya varılmış olmasına rağmen video oyunu şirketlerinin sanatçıları yapay zekanın potansiyel tehlikelerinden korumayı reddettiği belirtildi. Yapay zekanın, özellikle video oyun sektöründeki sanatçılar için daha fazla tehdit oluşturduğu vurgulandı.

PERFORMANS SANATÇILARININ ENDİŞELERİ

Yapılan açıklamalarda, performans sanatçılarının seslerinin kolaylıkla kopyalanabileceği ve bu durumun daha ucuz bir şekilde yeniden oluşturulabileceği kaydedildi. Bu endişeler, video oyunu sanatı ve sanatçıların hakları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

ÖNCEKİ GREV TECRÜBESİ

SAG-AFTRA, Temmuz 2023'te de maaşlar ve yapay zeka ile ilgili iş güvencesi hakkında Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine greve gitmişti. Bu grev, dört ay süren bir mücadelenin ardından, sendika üyelerinin AMPTP ile varılan anlaşmayı kabul etmesiyle sona ermişti.